Hlavní obsah

Smutný rekordman Hülkenberg mění sedačku, od příští sezony bude jezdit za Sauber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před čtyřmi lety se už zdálo, že jeho kariéra v F1 je u konce. Byl jen rezervním pilotem, občas se v covidových časech proměnil v urychlený záskok za Sergia Péreze či Sebastiana Vettela, aby se pak do kolotoče závodů vrátil natrvalo. Teď ale Nico Hülkenberg ví, že v F1 vydrží ještě minimálně dalších tři a půl roku, tedy do své čtyřicítky. Po této sezoně totiž odejde z týmu Haas do Sauberu, z něhož se v roce 2026 stane tovární tým Audi. A Němec bude coby závodní pilot u toho.

Foto: Edgar Su, Reuters

Německý pilot formule 1 Nico Hülkenberg na archivním snímku.

Článek

Nejprve tým Haas potvrdil, že Hülkenberg u nich po této sezoně skončí. „Rád bych Nicovi poděkoval za jeho přínos pro tým během jeho působení. Byl skvělým týmovým hráčem a spolupráce s ním nás bavila. Jeho zkušenosti a zpětná vazba pro nás byly neocenitelné při zlepšování naší celkové výkonnosti,“ uvedl šéf týmu Haas Ajao Komacu.

Následně tým Sauber oznámil, že se Hülkenberg od roku 2025 stane jeho pilotem. Podepsal víceletý kontrakt, podle informací zahraničních médií má jít o smlouvu na tři roky. Sauber se totiž v roce 2026 přemění na tovární stáj Audi, která má v F1 velké plány.

„Závodit za Audi je výjimečné. Když německý výrobce vstoupí do F1 s takovým odhodláním, je to jedinečná příležitost a pro mě rovněž čest,“ uvedl 36letý pilot, který má na kontě 208 závodů.

Zároveň je držitelem dvou nelichotivých rekordů, neboť odjel v historii F1 nejvíc závodů, aniž by vyhrál či se dostal alespoň na stupně vítězů. Jeho nejlepšími výsledky jsou tři čtvrtá místa, v konečném pořadí šampionátu je jeho maximem sedmá příčka z roku 2018.

Hülkenbergův přestup může rozproudit další jezdecké přesuny. Haas si údajně místo něj vyhlédl 18letého Brita Olivera Bearmana, jenž patří do akademie Ferrari. U Sauberu je zase jisté, že o sedačku přijde jeden ze současného dua Bottas - Čou, a nejspíš to budou oba.

„Klíčovým cílem pro Sauber zůstává Carlos Sainz. Ale předpokládá se, že Španěl chce ještě počkat, jak se v následujících týdnech vyjasní situace v jiných týmech,“ tvrdí magazín Autosport.

Italská média ale míní, že Sainz už je dohodnutý s Mercedesem.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Miami Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240505T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami
Velká cena Miami
Velká cena Miami
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.