Hlavní obsah

Jasný vzkaz. Vettel si nachystal helmu v ukrajinských barvách a se symboly míru

Aktualizováno

Čtyřnásobný mistr světa formule 1 Sebastian Vettel se opět postavil proti ruské invazi na Ukrajinu. Pro závěrečné testy před novou sezonou v Bahrajnu si nachystal helmu v ukrajinských barvách. Nejrychlejší čas ve čtvrtek zajel pilot stáje AphaTauri Pierre Gasly, větší pozornost ale přitáhl nový design monopostu Mercedes.

Foto: Albert Gea, Reuters

Sebastian Vettel na předsezonních testech v Barceloně. Archivní foto

Článek

Kromě modrého a žlutého pruhu si jezdec stáje Aston Martin nechal na přilbě vyobrazit také symbol míru holubici s olivovou ratolestí, nápisy "Mír a láska", "Konec válce" a text písně "Imagine" od Johna Lennona.

Vettel už krátce po vypuknutí konfliktu zaujal jasný postoj a oznámil, že bude bojkotovat Velkou cenu Ruska. Vedení formule 1 poté závod zrušilo a nakonec ukončilo smlouvu i s jeho organizátory.

"Myslím, že každý má na to (situaci na Ukrajině) názor. Ale ne každý má vždycky odvahu říct, co si myslí. Já se nestydím. A myslím, že jsou určitá témata, o kterých by člověk nikdy neměl mlčet," řekl tehdy Vettel.

Před dnešním startem testů se také všichni piloti kromě sedminásobného mistra světa Lewise Hamiltona a Kevina Magnussena vyfotili před ukrajinskou vlajkou a nápisem "Konec válce".

Hamilton se k situaci vyjádřil na instagramu. "Celým srdcem stojím za odvážným ukrajinským lidem, který neochvějně brání své hodnoty svobody a míru," napsal britský pilot, který také vyzval k podpoře organizací pomáhajících na Ukrajině.

V testech pak ve čtvrtek zajel jedenáctý čas v monopostu, který byl prakticky bez bočnic. Jeho tým touto inovací překvapil mnohé včetně výkonného ředitele formule jedna Rosse Brawna. "Jsou tady některé velmi extrémní výklady pravidel, které mohou vést k bouřlivým diskusím," poznamenal.

Šéf Mercedesu Toto Wolff tvrdí, že design posvětila Mezinárodní automobilová federace (FIA) . "Jsme opravdu hrdí na to, co jsme z pohledu konceptu dokázali. Ale musíme nyní pracovat rychle. Myslím, že je to směr vývoje, který se nám líbí, a je to o vyladění vozu, takže hodně experimentujeme," řekl.

Reklama

Související témata: