Hlavní obsah

Jen skvělý Alonso nestačí, když je auto na draka, mrzí šéfa Ferrari

Praha

Tým Ferrari zásluhou Fernanda Alonsa do poslední chvíle bojoval ve formuli 1 o letošní titul, nakonec se rozdílem pouhých tří bodů musel sklonit před stájí Red Bull a jejím hrdinou Sebastianem Vettelem, který prodloužil své panování v elitním seriálu na třetí sezónu v řadě. Alonso si podle názoru mnohých - i samotných pilotů - titul zasloužil. Jenže neměl k dispozici základní nástroj: špičkový vůz.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Fernando Alonso prohrál boj o titul o pouhé tři body.

Článek

Ferrari nemůže hodnotit letošní sezónu jako neúspěšnou, byť se čekání na titul protáhlo už na pět let. Alonso sám označil uplynulý šampionát za nejlepší v dosavadní kariéře a jeho konzistentní výsledky to potvrzují. Nakonec ale rozhodovaly „drobnosti". Třeba závody v Belgii a Japonsku, v nichž španělský pilot vinou soupeřů skončil předčasně a pouze v těchto dvou případech nedokázal bodovat. A také to, že Ferrari opět nedokázalo postavit nejrychlejší vůz, což mělo za následek horší kvalifikační výsledky.

„V posledních čtyřech závodech ale neposbíral žádný jiný tým víc bodů. Ze závodního úhlu pohledu jsme měli - podle mého názoru - v průměru nejlepší výsledky co se týká pitstopů, strategie nebo spolehlivosti. Neměli jsme ale nejrychlejší auto a v druhé polovině sezóny jsme už nedokázali vlastnosti vozu zlepšit. V závodech jsme platili obrovskou daň za nezvládnuté kvalifikace. To se musí změnit, je to hlavní úkol pro příští sezónu," meditoval bezprostředně po skončení sezóny šéf stáje Stefano Domenicali.

Podle Domenicaliho ale bude letošní vůz základem toho následujícího. A výkony v kvalifikacích by prý mohlo pomoci vylepšit upravené pravidlo o používání systému pohyblivého zadního křídla DRS jen ve vytyčených zónách jako při závodu. „Situace kolem DRS by nám mohla pomoci. Bavíme se ale hlavně o tom, že vůz jako celek musí být svým výkonem úplně někde jinde. A jsem si jistý, že na startu příštího ročníku mistrovství světa to tak bude," zůstává optimistou šéf Ferrari.

Reklama

Související témata: