Hlavní obsah

Král chce dojíždět na bodovaných místech a přiblížit se formuli 1

PRAHA

S cílem dojíždět na bodovaných příčkách vstoupí na začátku května do své druhé sezóny ve formulovém seriálu GP2 Josef Král. Dvacetiletý jezdec přestoupil do týmu Arden International a chce si vynahradit loňský premiérový ročník, ve kterém ho zbrzdilo vážné zranění. Věří, že se opět o něco přiblíží vysněnému angažmá ve formuli 1.

Foto: Sport.cz

Josef Král s vozem Hispania racign při testech formule 1 v Abú Zabí.

Článek

Král si na konci června při nehodě ve Valencii zlomil dva hrudní obratle, podrobil se náročnému léčení a musel vynechat velkou část sezóny. V celkovém pořadí seriálu proto skončil až na 24. místě.

"Doufám, že si to letos vynahradím. Všechno zlé je pro něco dobré a to, co se vloni stalo, mě posunulo vpřed. Myslím, že už je to za mnou, a zkušenosti z minulého roku mi pomáhají," řekl na středeční tiskové konferenci Král.

Ambice do nové sezóny má jasné, chce se pravidelně umísťovat mezi nejlepší osmičkou startovního pole, která získává body. Slibnou formu Král prokázal v nedávném seriálu GP2 Asia, ve kterém obsadil deváté místo a v jednom ze závodů se dostal na stupně vítězů.

Chtěl by i na bednu

"Rozhodně si nemohu dávat nízké cíle. Vzhledem k tomu systému, kdy se v sobotu jede jeden závod a v neděli se podle pořadí otočí prvních osm jezdců na druhý závod, chci dojíždět do první osmičky, abych si zajistil dobrou výchozí pozici do druhého závodu. Samozřejmě bych se rád prosadil také na pódium," řekl Král.

Nejkvalitnější seriál v historii

Letošní sedmý ročník šampionátu GP2, který je považován za druhý nejprestižnější formulový seriál a často bývá vstupní branou do světa formule 1, bude podle Krále nejkvalitnější v historii. Týmy si musejí zvykat na nové vozy a pneumatiky od jiného výrobce než dosud.

"Budeme závodit s auty nové specifikace, takže z toho pohledu začínají všichni od nuly. Mění se v podstatě celý přístup a průběh závodů, protože ta degradace pneumatik je mnohem větší než loni. Všechno bude mnohem více záležet na jezdci," poznamenal Král.

Splní se mu sen?

Před sezónou přestoupil ze stáje Super Nova Racing do celku Arden International, který patří k nejúspěšnějším týmům v seriálu. Jedním z jeho zakladatelů je současný šéf stáje formule 1 Red Bull Christian Horner. To by Královi mohlo přiblížit splnění jeho velkého snu - jednou závodit v seriálu formule 1. V listopadu se už v nejprestižnější kategorii jako čtvrtý Čech dočkal oficiálního testování s monopostem Hispania.

"Seriál GP2 určitě beru jako předposlední krok před samotnou F1. Celá má kariéra je nasměrovaná k F1, ale udělat závěrečný krok nebude jednoduché," prohlásil Král.

Kdy by mohl do seriálu formule 1 vstoupit, se neodváží odhadnout. Vše bude podle něj záviset na výsledcích a také na financích. "Nedokážu říct, jestli to bude za rok nebo za pět let. Počkáme po sezóně. Když se mi bude dařit, může do hry vstoupit nějaký potenciální partner. Samozřejmě čím víc se bude doba potenciálního vstupu do F1 prodlužovat, tím se bude blížit hranice, kdy už se to nikdy nemusí povést. Ale já doufám, že se to povede," dodal Král. Ve formuli 1 zatím z Čechů startoval jen Tomáš Enge.

Reklama