Hlavní obsah

Kur*a, to byla rána! Ponížení slavné stáje vrcholí, zažila ostudné fiasko

Slavná stáj zažívá nebývalé ponížení, které vyvrcholilo na domácí půdě během Velké ceny formule 1 v Monze, kde ani jeden vůz Ferrari nedojel do cíle. Jediným pozitivem počínání italského týmu tak bylo, že oba jeho piloti vyvázli z nedělního dobrodružství živí a zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel skončil v Monze už v šestém kole.

Článek

Trable Ferrari na sebe nenechaly dlouho čekat. Už v šestém kole selhaly brzdy vozu čtyřnásobného mistra světa Sebastiana Vettela. Německá hvězda musela s monopostem do boxů a následně ze závodu odstoupila.

Netrvalo dlouho a přišla další pohroma. Monacký pilot Charles Leclerc nezvládl zatáčku, ztratil nad vozem kontrolu a ve vysoké rychlosti narazil do bariéry z pneumatik. Nehoda vypadala opravdu hrozivě a mnozí přihlížející se děsili následků.

Ale Leclercův hlas přes týmové rádio hned všechny uklidnil. „Kur* a! Omlouvám se, chlapi. To byla pořádná rána," hlásil pilot.

Ferrari bylo rázem ze hry venku, na trať vyjel safety car a následně jury závod na téměř půlhodinu přerušila, což se v Monze stalo poprvé od roku 1995.

Podle bývalého jezdce F1 Jolyona Palmera šlo ale v případě Leclercova karambolu o jezdeckou chybu, nikoliv o selhání techniky. „Tohle byla řidičská chyba, spíše než selhání brzd. Přidal příliš brzy," uvedl pro BBC 5 Live.

Hororový víkend pro slavnou stáj předznamenala už zpackaná kvalifikace, kvůli níž vítěz loňské Velké ceny Itálie Leclerc odstartoval do nedělního závodu až ze třinácté pozice. Jeho kolega Vettel skončil už v úvodní části kvalifikace dokonce na sedmnácté pozici.

Totální zmar rudých vozů výstižně ilustrovala trochu nešikovná snaha traťových stewardů vyprostit vrak Leclercova vozu z hromady pneumatik za pomoci jeřábu.

„Momentálně je celý náš tým v mimořádně obtížné situaci. Celé je to hrozně frustrující. Nevím moc co víc k tomu říct," soukal ze sebe Vettel, který ve Ferrari po sezoně končí.

„Těžké časy jsou součástí života i sportu. Pro všechny kluky z týmu, kteří dávají do své práce tolik energie, není úplně fér, že sklízí takové výsledky před domácím publikem, ale je to jen důkaz toho, kde momentálně jsme. Možná je požehnáním, že na tribunách nemohou být žádní fanoušci," pronesl hořkou pravdu německý pilot.

Reklama