Hlavní obsah

Velká cena Itálie F1 má senzačního vítěze

Aktualizováno

Francouzský pilot Pierre Gasly z týmu Alpha Tauri senzačně ovládl Velkou cenu Itálie formule 1 v Monze. Na druhém místě dojel Carlos Sainz z McLarenu a třetí byl Lance Stroll z Racing Pointu.

Foto: Luca Bruno, Reuters

Francouz Pierre Gasly v obrovské euforii po triumfu na GP Itálie.

Článek
Fotogalerie

K překvapivým stupňům vítězů přispěl slabší den Mercedesu, který v osmém závodě sezony teprve podruhé nevyhrál. Poprvé jeho nadvládu narušil v Silverstonu Max Verstappen z Red Bullu. Valtteri Bottas po špatném startu dojel pátý a šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton po desetisekundovém trestu za nepovolenou zastávku v boxech sedmý.

Přitom se zdálo, že Hamilton směřuje za dalším bezproblémovým vítězstvím. Jenže poté Kevin Magnussen z Haasu kvůli technickým problémům odstavil vůz před vjezdem do depa a obhájce titulu po zavedení zpomalovacího vozu přišel o dvanáctisekundový náskok.

Hamilton využil safety caru k výměně pneumatik, jenže boxová ulička byla kvůli odstraňování Magnussenova vozu uzavřena a pilot Mercedesu dostal za porušení pravidel desetisekundovou penalizaci. Stejný trest obdržel Antonio Giovinazzi z Alfy Romeo.

"Zastávka v boxech se nám moc nepovedla. Beru to na sebe, nevšiml jsem si signalizace," řekl Hamilton. "Mám radost, že jsem dojel na bodech vzhledem k tomu, že jsem měl ztrátu přes dvacet sekund. Dnes mi to nebylo souzeno, ale co tě nezabije, to tě posílí," dodal.

Závod byl poté přerušen po ošklivě vypadající nehodě Charlese Leclerca z Ferrari, který sice z havárie vyvázl bez zranění, ale završil trápení italské stáje na domácí půdě. Už v šestém kole totiž selhaly brzdy vozu Sebastiana Vettela a čtyřnásobný mistr světa po dojetí do boxů ze závodu odstoupil.

Foto: Pool, Reuters

Pierre Gasly oslavuje šampaňským triumf na Velké ceně Itálie

Hamilton si po restartu z pevných pozic okamžitě odjel odpykat trest do boxů a do nečekaného vedení se dostal Gasly. Čtyřiadvacetiletý pilot první pozici udržel až do konce. Do poslední chvíle dotírajícího Sainze, pro kterého bylo druhé místo také životním výsledkem, porazil o čtyři desetiny.

Gaslyho dosavadním maximem bylo druhé místo v loňské Velké ceně Brazílie. Nyní se stal prvním francouzským vítězem ve formuli 1 od triumfu Oliviera Panise v Monaku v roce 1996. Nejlepším výsledkem Gaslyho v tomto ročníku byla dvě sedmá místa z Rakouska a Silverstonu.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Lewis Hamilton na trati Velké ceny Itálie.

"Bylo to šílený závod a pomohlo nám přerušení. Když jsem přišel do formule, říkal jsem, že je na čase, aby Francie měla od roku 1996 nějakého vítěze. Ale nečekal jsem, že to budu já," řekl Gasly. "Za normálních okolností bych byl druhý za Lewisem a to bych byl s druhým místem velmi spokojený. Ale dneska jsem napůl nespokojený," uvedl Sainz.

Hamilton, který usiloval o 90. triumf v kariéře a přiblížení se rekordu Michaela Schumachera na rozdíl jediného vítězství, i nadále s přehledem vede průběžné pořadí se ziskem 164 bodů. Na druhé místo poskočil Bottas (117), na třetí místo se 110 body klesl Verstappen.

Velká cena Itálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monze:
1. Gasly (Fr./Alpha Tauri)1:47:06,056
2. Sainz (Šp./McLaren)-0,415
3. Stroll (Kan./Racing Point)-3,358
4. Norris (Brit./McLaren)-6,000
5. Bottas (Fin./Mercedes)-7,108
6. Ricciardo (Austr./Renault)-8,391
7. Hamilton (Brit./Mercedes)-17,245
8. Ocon (Fr./Renault)-18,691
9. Kvjat (Rus./Alpha Tauri)-22,208
10. Pérez (Mex./Racing Point)-23,224
Nejrychlejší kolo: Hamilton.
Průběžné pořadí MS (po 8 ze 17 závodů):
1. Hamilton164 b.
2. Bottas117
3. Verstappen (Niz./Red Bull)110
4. Stroll57
5. Norris57
6. Albon (Thaj./Red Bull)48
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes281
2. Red Bull158
3. McLaren98
4. Racing Point82
5. Renault71
6. Ferrari61
7. Alpha Tauri47
8. Alfa Romeo2
9. Haas1

Reklama

Související témata: