Hlavní obsah

Kvalifikaci na závěrečný závod F1 v Abú Zabí vyhrál Verstappen před Leclercem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvalifikaci na závěrečnou Velkou cenu Abú Zabí vozů formule 1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu. Již jistý trojnásobný mistr světa porazil na okruhu Yas Marina o 139 tisícin sekundy Charlese Leclerca z Ferrari. Třetí dojel Australan Oscar Piastri z McLarenu.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Jezdec Ferrari Charles Leclerc z Monaka, zástupce Red Bullu Max Verstappen z Nizozemska a jezdec McLarenu Oscar Piastri z  Austrálie pózují po obsazení prvních tří míst na Velkou cenu Abú Zabí.

Článek

Šestadvacetiletý Verstappen získal dvanáctou pole position v sezoně a 32. celkově. Vyrovnal tím na sedmém místě historického žebříčku Brita Nigela Mansella. „Zatím jsme se tu trochu trápili, ale do kvalifikace se nám podařilo vůz zlepšit. Od prvního kola to vypadalo, že jsme poskládali vše dohromady a mohli víc zatlačit. Mám radost, že jsem na pole position,“ řekl před televizními kamerami Verstappen.

Nizozemský pilot zabojuje v nedělním závodě o 54. vítězství v kariéře, díky čemuž by se osamostatnil před Sebastianem Vettelem v pozici třetího nejúspěšnějšího jezdce F1. Více triumfů mají jen sedminásobní mistři světa Michael Schumacher (91) a Lewis Hamilton (103). Verstappen může vyhrát podevatenácté v sezoně a vylepšit vlastní rekord.

„Uvidíme, jak to dopadne v závodě. Zatím vůbec netuším, ale obvykle se nám daří slušně. Byla to dosud mimořádná sezona. Užíváme si ji a jsme hrdí na to, co se nám tenhle rok podařilo,“ doplnil Verstappen.

Nejrychlejší čas 1:23,445 zajel v úvodu třetí části kvalifikace. Monačan Leclerc, který vyhrál tři z předchozích čtyř kvalifikací, se na něj při posledním pokusu dotáhl, ale nepřekonal jej.

„Vzhledem k tomu, jak jsme se tu zatím jezdili, jsem tenhle výsledek nečekal. Za druhé místo jsem opravdu rád. Ve druhé části kvalifikace jsem měl obavy, abych z ní postoupil. Tohle je tedy úžasné,“ uvedl Leclerc.

Zklamaný byl Verstappenův týmový kolega Mexičan Sergio Pérez, který přišel kvůli porušení traťových limitů o nejrychlejší kolo a spadl z páté na devátou příčku.

Do první desítky se podruhé za sebou nedostal Hamilton. Britský jezdec Mercedesu byl jedenáctý. Ještě dříve skončila kvalifikace pro Carlose Sainze z Ferrari. Devětadvacetiletý Španěl vypadl už v první části a odstartuje šestnáctý.

Ferrari a Mercedes mezi sebou bojují v Abú Zabí o konečné druhé místo v Poháru konstruktérů. „Stříbrné šípy“ zatím drží náskok čtyř bodů. „Doufám, že to zítra zvládneme. Hlavní je porazit Mercedes v Poháru konstruktérů. To je to, na čem tenhle víkend záleží,“ dodal Lerclerc.

Nedělní závod začne ve 14:00 SEČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:23,445
2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,139
3. Piastri (Austr./McLaren) -0,337
4. Russell (Brit./Mercedes) -0,343
5. Norris (Brit./McLaren) -0,371
6. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -0,523

Reklama

  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.