Hlavní obsah

Leclerc ovládl oba tréninky na Velkou cenu Španělska

Aktualizováno

Vítězem obou pátečních tréninků na Velkou cenu Španělska formule 1 se stal vedoucí muž mistrovství světa Charles Leclerc. Čtyřiadvacetiletý jezdec Ferrari v první části porazil o 79 tisícin sekundy týmového kolegu Carlose Sainze, odpoledne byl o 0,117 sekundy rychlejší než George Russell z Mercedesu. Druhý muž pořadí MS a úřadující šampion Max Verstappen z Red Bullu byl třetí a pátý.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Charles Leclerc za volantem monopostu Ferrari při druhém měřeném tréninku na Velkou cenu Španělska.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Leclerc usiluje o první vítězství v kariéře v Barceloně a třetí v sezoně. Po dosavadních pěti závodech vede pořadí o 19 bodů před Verstappenem. Ferrari přivezlo do Španělska řadu nových dílů, díky nimž by měl jejich vůz zrychlit. Sainz může zaútočit před domácími fanoušky na vůbec první triumf v F1.

Nizozemský rival Verstappen se pokusí navázat na předchozí výhry z Velkých cen Emilie Romagny a Miami. Ve Španělsku zvítězil naposledy v roce 2016, kdy se stal ve věku 18 let a 228 dní nejmladším vítězem závodu F1 v historii. Tento rekord drží dosud.

Vítěz posledních pěti ročníků španělské GP Lewis Hamilton z Mercedesu byl v trénincích šestý a třetí. "Stříbrné šípy" mají před sobotní kvalifikací naději, že by se mohly po nevydařeném úvodu sezony více přiblížit k čelu.

V prvním tréninku dostali v některých týmech šanci záložní piloti. Místo Alexandera Albona jel za Williams Nyck de Vries, v Alfě Romeo vystřídal čínského pilota Čou Kuan-jü zkušený Polák Robert Kubica. V Red Bullu mohl zaujmout estonský jezdec Jüri Vips, ten ale ztratil na vítězného Leclerca přes čtyři sekundy a skončil poslední. Do další části se vrátil Sergio Pérez, který zajel odpoledne sedmý čas.

Program Velké ceny Španělska bude pokračovat sobotním třetím tréninkem a následnou kvalifikací od 16:00 SELČ. Závod se uskuteční v neděli od 15:00.

Tréninky na Velkou cenu Španělska vozů formule 1
První trénink:
1. Leclerc (Mon./Ferrari)1:19,828
2. Sainz (Šp./Ferrari)-0,079
3. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,336
4. Russell (Brit./Mercedes)-0,762
5. Alonso (Šp./Alpine)-0,940
6. Hamilton (Brit./Mercedes)-0,983
Druhý trénink:
1. Leclerc1:19,670
2. Russell-0,117
3. Hamilton-0,204
4. Sainz-0,320
5. Verstappen-0,336
6. Alonso-0,533

Reklama

Související témata: