Hlavní obsah

Lidé se ve Vídni rozloučili s legendou F1 Nikim Laudou

Vídeň/Praha
Aktualizováno

Tisíce lidí se ve středu rozloučily ve Vídni s trojnásobným mistrem světa formule 1 Nikim Laudou, který zemřel v pondělí 20. května ve věku 70 let. Poslední rozloučení proběhlo v katedrále svatého Štěpána. Ostatky legendárního rakouského pilota byly vystaveny na katafalku v zavřené rakvi, na níž byla položena jeho závodní helma.

Poslední rozloučení s Nikim Laudou ve VídniVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Rakev s tělem legendárního rakouského jezdce byla vystavena ve vídeňské katedrále svatého Štěpána od rána a během dopoledne se s Laudou přišly rozloučit tisíce fanoušků. Od 13 hodin se pak uskutečnila zádušní mše, na kterou bylo pozváno na 500 hostů.

Promluvil na ní rakouský prezident Alexander Van der Bellen, končící kancléř Sebastian Kurz, hollywoodský herec a politik Arnold Schwarzenegger či bývalý jezdec F1 Gerhard Berger. Obřadu se zúčastnilo také mnoho mistrů světa formule 1 - bývalý Laudův týmový kolega Alain Prost, Jackie Stewart, Nelson Piquet, Nico Rosberg či úřadující světový šampion Lewis Hamilton z týmu Mercedes, v němž Lauda od roku 2012 působil.

Legendární šampion Niki Lauda

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

Samotný pohřeb se už uskuteční pouze v rodinném kruhu, není ale známo kde. Město Vídeň nabídlo Laudově rodině hrob na Centrálním hřbitově, ale pozůstalí to odmítli.

O detailech Laudovy smrti lékaři nechtěli z důvodů ochrany soukromí mluvit, nicméně potvrdili, že nepřišla nečekaně. "Není žádná příčina smrti. Byl to dlouhý proces, na jehož konci pacient odešel. Niki Lauda bojoval, byl to skvělý muž. Ale bylo nám už nějaký čas jasné, že ho nedokážeme přivést zpět na 'závodní dráhu'," řekl agentuře APA Walter Klepetko, šéf specializovaného oddělení na klinice ve Vídni, kde se Lauda loni podrobil transplantaci plic.

Poslední rozloučení s Nikim Laudou

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

Lauda se stal mistrem světa v letech 1975, 1977 a 1984, ve formuli 1 vyhrál celkem 25 závodů. V roce 1976 málem uhořel při vážné nehodě na Nürburgringu, za pouhých 42 dnů byl ale zpět v kokpitu Ferrari a souboj o titul světového šampiona s Britem Jamesem Huntem ze stáje McLaren prohrál nakonec o jediný bod.

Reklama

Související témata: