Hlavní obsah

Nedělám to pro peníze, chci spravedlnost, říká Massa o svém boji proti F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V posledních týdnech byli slyšet hlavně jeho právníci a číst jste mohli především rázné věty z jeho předžalobní výzvy. Teď ale Brazilec Felipe Massa sám předstoupil před novináře a vysvětlil, proč po vedení Mezinárodní automobilové federace FIA a vedení šampionátu formule 1 požaduje desítky milionů eur za „ukradený“ titul mistra světa z roku 2008. „Nedělám to pro peníze, ale pro spravedlnost ve sportu,“ tvrdí bývalý pilot Ferrari.

Foto: GEPA pictures / Red Bull Content Pool, Red Bull

Felipe Massa v roce 2017 už coby pilot Williamsu.

Článek

Zprvu se to tak trochu zdálo jako aprílový žert, jenže teď právní tažení Felipeho Massy nabralo na síle. Pilot cítí křivdu, že byl před 15 lety okraden o titul mistra světa F1. On i jeho právníci vycházejí z toho, že tehdejší šéf FIA Max Mosley a boss samotné formule 1 Bernie Ecclestone už bezprostředně věděli o zmanipulované Velké ceně Singapuru, jenže vše zamlčeli. Kdyby se přitom závod, v němž Nelson Piquet jr. úmyslně havaroval, aby dopomohl k výhře stájovému kolegovi Fernandu Alonsovi, anuloval, Massa by titul v tuze vyrovnaném šampionátu bezpečně získal.

Právní tým dokonce skutečnost označil, že se Massa „stal obětí spiknutí“.

„Boj skončím, až dosáhneme výsledku, o kterém si myslíme, že je spravedlivý pro sport. Proto jsme dali dohromady velký právní tým. Chci ukázat, že manipulace a podvody nejsou součástí našeho sportu. Nedělám to pro peníze, takže když lidé píší cokoliv o nich, je to úplně špatně,“ uvedl Massa pro autosport.com.

Už v polovině srpna odeslal na vedení FIA a F1 předžalobní výzvu, kde žádá náhradu desítek milionů eur za ušlý zisk. „Pan Massa v této fázi není schopen plně vyčíslit své ztráty, ale odhaduje, že pravděpodobně přesáhnou desítky milionů eur. Tato částka nepokrývá vážné morální ztráty a ztráty pověsti, které pan Massa utrpěl,“ stojí v dopise.

Nicméně je jasné, že sportovní výsledky se měnit nebudou a že ať spor dopadne jakkoliv, Lewis Hamilton zůstane šampionem. Massa však uvedl, že si on i jeho právníci jsou v případě velmi jistí, jsou optimističtí a je pro něj důležité, aby lidé pochopili, že ho události v Singapuru „okradly o světový titul“.

Foto: GEPA pictures / Red Bull Content Pool, Red Bull

Felipe Massa na okruhu Red Bull Ring v roce 2017.

„Finanční náhrada je důležitá, protože například nyní utrácím spoustu peněz za tento případ, avšak rozhodně to nedělám pro peníze. Pro mě je důležité, aby lidé pochopili, že výsledek šampionátu jezdců byl tehdy kvůli Singapuru zmanipulován. To bylo nepřijatelné,“ uvedl Massa.

To, že se pravdy domáhá až po 15 letech, má jednoduché vysvětlení. Že šlo o zinscenovaný karambol se na veřejnost dostalo v roce 2009 a klíčoví lidé se tvářili překvapeně, zaskočeně. Jenže Bernie Ecclestone letos pro web F1-insider.com přiznal, že o událostech s Mosleyem dobře věděli už po závodě. „Ale rozhodli jsme se prozatím nic nedělat. Chtěli jsme sport ochránit a zachránit ho před obrovským skandálem. Massu lituji. Byl ošizen o titul, který si zasloužil, zatímco Hamilton měl všechno štěstí na světě a později vyhrál svůj první titul,“ citovaly stránky Ecclestona.

Teď ale 92letý Ecclestone tato slova popírá a prý rozhodně rozhovor na toto téma nedával.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.