Hlavní obsah

McLaren vsadí na jistotu, Ferrari ať klidně získá v Brazílii double

PRAHA

Na zběsilé závodění a urputný boj o titul mistra světa formule 1 nejspíš zapomeňte. Šéf stáje McLaren Ron Dennis chce za dva týdny v Brazílii od Lewise Hamiltona profesorský výkon hraničící s nudou, jehož jediným cílem je udržet pozice zajišťující světový primát. „Nepotřebujeme se rvát o vítězství za každou cenu,“ má jasno šéf britsko-německého týmu.

Článek

Hamilton si v neděli na okruhu v Šanghaji suverénně dojel pro páté letošní vítězství a před posledním podnikem sezóny vede pořadí šampionátu jezdců o sedm bodů před Felipem Massou ze stáje Ferrari, která před závodem v Interlagosu vládne Poháru konstruktérů s jedenáctibodovým náskokem na McLaren. Dennis ale podle všeho nehodlá riskovat a boj o týmovou trofej pustil z hlavy.

„Nemáme problém s tím, když Felipe v Brazílii vyhraje a Kimi (Räikkönen) dojede druhý,“ nechal se Dennis slyšet po Velké ceně Číny. „Vážně nás to netrápí. Nepřemýšlím o tom, zda budou mít v Interlagosu navrch. My se nepotřebujeme rvát o vítězství za každou cenu. S maximálním nasazením odjedeme tréninky a kvalifikaci. Pak zhodnotíme naše možnosti a zařídíme se podle toho,“ dodal šéf McLarenu.

Třiadvacetiletý Hamilton má na dosah premiérový titul mistra světa, který by získal jako nejmladší pilot formule 1 v historii. V Brazílii stačí málo: když dojede nejhůře pátý, nemusí se ohlížet na nic okolo. Jenže sám britský mladík už na vlastní kůži okusil, jak ošidná formule 1 je. V podobné situaci byl už loni. Před závodem v Interlagosu byl také v nejlepší výchozí pozici, nakonec ale slavil titul Räikkönen, který byl pozadu o sedm bodů stejně jako letos Massa.

Dennis proto jedním dechem připomněl, že disciplína a koncentrace na závod zůstává na prvním místě. „Abychom mohli pomýšlet na titul, musíme především závod dokončit. Nemusíme se snažit vyhrát, musíme ale zachovat maximální soustředění a chladnou hlavu. Žádný člen týmu se nesmí dopustit jediné chyby. Pro všechny to bude neuvěřitelně vzrušující závod, v našem zájmu ale je, aby byl spíš nudný a nedělo se nic převratně dramatického,“ dodal boss McLarenu.

Hamilton získá titul, když...
- skončí nejhůře pátý
- skončí sedmý a Massa bude druhý
- ani on, ani Massa nezíská body nebo nedojede
Massa získá titul, když...
- vyhraje a Hamilton nebude lepší než šestý; oba jezdci by sice měli stejně bodů, ale Massa o jedno vítězství navíc
- skončí druhý a Hamilton dojede na osmém místě; oba jezdci by sice měli stejně bodů i stejný počet vítězství, ale Massa o jedno druhé místo navíc
- skončí druhý a Hamilton nezíská body nebo nedojede

Reklama

Související témata: