Hlavní obsah

Mediální magnát Murdoch uvažuje o koupi formule 1

Mediální magnát a miliardář Rupert Murdoch údajně vede předběžné jednání o odkoupení komerčních práv na provozování závodů formule 1. Již prý kontaktoval potencionální partnery s možností založení společnosti, která by převzala vládu nad královnou motoristických sportů.

Foto: Profimedia

Mediální magnát Rupert Murdoch se svou novou ženou.

Článek

Podle informací agentury Reuters Murdoch jednal s mexickým miliardářem Carlosem Slimem, který je sponzorem stáje Sauber, a jednou z hlavních automobilek v pelotonu formule 1. Údajně se jedná o Ferrari. Zároveň prý už kontaktoval i současného vlastníka komerčních práv na formuli 1, společnost CVC Capital Partners.

Ta odkoupila práva v roce 2006 údajně za 100 miliónů eur od Bernieho Ecclestonea, který však zůstal nejmocnější postavou formule, neboť je nadále generálním ředitelem. Spolu s Mezinárodní automobilovou federací FIA má také právo veta při případné snaze od prodeji formule 1.

"Je to nesmysl. Tento sport není na prodej," řekl pro deník Telegraph osmdesátiletý Ecclestone, který měl závody formule 1 pod majetkovou kontrolou více než čtvrt století. Podle odhadů díky tomu získal jmění 3,7 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata: