Hlavní obsah

Ohromený Vettel. Red Bull nikdy nedominoval jako teď Mercedes!

Praha

Čtyři roky byl nedostižným vládcem formule 1, jemuž ostatní koukali na zadní křídlo. Letos se zatím Sebastian Vettel musel smířit s rolí jezdce, který triumfální juchání dominující stáje sleduje zpovzdálí. Red Bull po čtyřleté nadvládě nestíhá, vítězné otěže převzala stáj Mercedes.

Foto: Juan Medina, Reuters

Jak to dělají? Pilot týmu Red Bull Sebastian Vettel usiluje o pátý titul v řadě, pořadí MS ale vládnou jezdci Mercedesu.

Článek

Jezdci Mercedesu bezkonkurenčně ovládli všech pět úvodních závodů sezóny a Vettela jejich dominance doslova ohromila. „Každá sezóna je jiná, ale v tak suverénní pozici jsme myslím s Red Bullem nikdy nebyli. Při pohledu na historické tabulky se zdá, že jsme vyhrávali s přehledem, ale bylo to přece jen jiné, než co předvádí Mercedes. A abychom jako tým vyhráli všech pět úvodních podniků sezóny, to se nám nikdy nepodařilo," poznamenal Vettel v předvečer Velké ceny Monaka.

Německý pilot přitom v druhé polovině loňského MS vyhrál devět závodů v řadě a čtvrtý titul si zajistil s obrovským náskokem 155 bodů. Pozici Mercedesu ale vnímá přesto jinak. „Finiš loňského šampionátu byl z naší strany velice povedený, ale podívejte se na odstupy. To je úplně jiný příběh," podotkl.

Pohled na dosavadní výsledky letošního šampionátu dávají Vettelovi za pravdu. Nico Rosberg ovládl v barvách Mercedesu úvodní závod v Austrálii, další čtyři podniky vyhrál Lewis Hamilton. Hamilton vede pořadí MS se sto body a tříbodovým náskokem na Rosberga, třetí Fernando Alonso z Ferrari ztrácí už 51 bodů.

Red Bull vs. Mercedes - začátky sezón 2010-2014
Vettel/Webber123456*
20104./8.DNF/9.1./2.6./8.3./1.2./1.
20111./5.1./4.2./3.1./2.1./4.1./4.
20122./4.11./4.5./4.1./4.6./11.4./1.
20133./6.1./24./DNF1./7.4./5.2./3
Hamilton/Rosberg123456
2014DNF/1.1./2.1./2.1./2.1./2.?/?
*) Šestým závodem sezóny ve všech vybraných ročnících je Velká cena Monaka.

A Mercedes nyní cílí v Monte Carlu také na nejcennější vítězství ve formuli 1. Podle názoru samotných pilotů je ale právě Velká cena Monaka podnikem, kde může mít konkurence největší šanci dominanci stříbrných šípů nahlodat. V ulicích Monte Carla totiž zdaleka nerozhoduje absolutní rychlost a na úzké trati často rozhoduje o úspěchu či neúspěchu i náhoda a štěstí.

„Přesto si myslím, že Mercedes je jasným favoritem. My jsme sice v Barceloně zaznamenali patrné zlepšení, ale potvrdit to budeme moci spíš až při dalším závodu v Kanadě. Monako je specifický závod," dodal Vettel.

Specifikem GP Monaka je i upravený program, první měřené tréninky se tradičně jedou již ve čtvrtek a v pátek mají jezdci vyhrazený na setkání s partnery a sponzory. Od sobotního dopoledne se už ale vše vrací do starých kolejí: nejprve třetí trénink, od 14 hodin kvalifikace a 24 hodin poté start nejslavnějšího závodu v kalendáři formule 1.

Bude Mercedes dominovat i při Velké ceně Monaka?
Ano
76,4 %
Ne
23,6 %
Celkem hlasovalo 3027 čtenářů.

Reklama

Související témata: