Hlavní obsah

Piquet se Hamiltonovi omluvil za nedomyšlený komentář, který vyzněl rasisticky

Trojnásobný mistr světa formule 1 Nelson Piquet se omluvil Lewisi Hamitonovi za použití slova, které mohlo být vnímáno jako rasistická urážka. Zdůraznil ale, že portugalský výraz, který na adresu jezdce Mercedesu použil, byl v angličtině chybně interpretován. Svůj komentář označil za nedomyšlený, obvinění z rasismu ale ostře odmítl.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Britský pilot formule 1 Lewis Hamilton.

Článek

Devětašedesátiletý Piquet vloni v listopadu označil Hamiltona slovem "neguinho". "Termín, který jsem použil, je v brazilské portugalštině široce a historicky užívaným hovorovým synonymem pro slova chlap nebo člověk, nikdy to nebylo myšleno jako urážka," prohlásil Piquet. "Nikdy bych nepoužil to slovo, ze kterého jsem byl v některých překladech obviňován. Důrazně odmítám tvrzení, že jsem to slovo použil s úmyslem znevážit jezdce kvůli jeho barvě kůže," dodal.

Piquet výraz použil v listopadu při hodnocení dřívějšího incidentu z Velké ceny Británie mezi Hamiltonem a Maxem Verstappenem. Na veřejnost se jeho slova dostala až nyní na videonahrávce a způsobila skandál. Vedení šampionátu i Mezinárodní automobilová federace FIA už výrok odsoudily. Ohradil se i sedminásobný šampion Hamilton, který Piquetova slova označil za archaické myšlení.

"Z celého srdce se omlouvám všem, které to nějak zasáhlo, včetně Lewise, který je neuvěřitelný pilot. Ale překlad v některých médiích, který se nyní objevuje na sociálních sítích, zkrátka není správný," prohlásil Piquet. "Diskriminace nemá v F1 ani ve společnosti místo a jsem šťastný, že mohu vyjasnit svůj postoj," dodal.

Reklama