Hlavní obsah

Podle Ecclestonea je chování šéfů Mercedesu i Red Bullu pro F1 neštěstím

Bývalý dlouholetý šéf formule 1 Bernie Ecclestone ostře zkritizoval vedení Mercedesu a Red Bullu za jejich chování při poslední Velké ceně v Abú Zabí, v jejímž dramatickém závěru Nizozemec Max Verstappen předjel Brita Lewise Hamiltona a získal titul. V rozhovoru pro deník Münchner Merkur označil počínání týmových šéfů za neštěstí.

Foto: Sport.cz

Bernie Ecclestone.

Článek

"Sport trpí tím, že už nejde jen o závodění, ale o zájem několika jednotlivců," řekl jednadevadesátiletý Brit. "Všichni slyšeli, jak se týmoví šéfové jako Toto Wolff snažili během závodu ovlivnit rozhodnutí vedení. A jak se Red Bull cítil donucený k tomu, aby se bránil," dodal.

Ecclestone, jenž ve vedení formule 1 skončil po zhruba čtyřech desetiletích v roce 2017, rovněž nesouhlasí s protesty, které Mercedes po závodě podal. "Kdybych byl šéf Mercedesu, vykašlal bych se na to. Mercedes je nejstarší automobilová značka na světě s úžasnou tradicí, ale těmi protesty utrpěla velkou újmu," prohlásil.

Podle něj se Verstappen stal novým mistrem světa zaslouženě, ačkoli se jej Mercedes snažil rozhodit všemi způsoby. "Skoro by se dalo mluvit o šikaně," řekl Ecclestone, který ze seriálu F1 vytvořil celosvětově známou prosperující značku.

Foto: Andrej Isakovic, Reuters

Zklamaný Lewis Hamilton si otírá pot po skončení Velké ceny Saúdské Arábie.

Závěr nedělního závodu, v němž vedení formule 1 několika kontroverzními rozhodnutími pomohlo Verstappenovi k vítězství a tím i zisku titulu, zkritizovala řada osobností. Obhájce prvenství Hamilton, který útočil na rekordní osmý triumf, ho dokonce v týmové vysílačce označil za zmanipulovaný. Je to slyšet na Britově kanálu na F1TV.

Mercedes podal protest, ale neuspěl. Vedení podle stáje nejednalo podle pravidel, protože místo toho, aby po nehodě Nicolase Latifiho nechalo závod dojet za zpomalovacím vozem, nařídilo, že se bude ještě v posledním kole závodit. A v něm Hamilton na ojetých gumách neměl šanci.

Reklama

Související témata: