Hlavní obsah

Poprask ve formuli 1. Majitel známé stáje čelí obvinění z podpory Ruska, nařčení odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprask ve světě formule 1. Hlavní majitel známé stáje F1 Haas čelí obvinění, že obchází sankce spojené s ruskou agresí na Ukrajině a dodává do Ruska důležité komponenty do zbrojních systémů Tým F1 se v oficiálním prohlášení proti obvinění ohradil a označil jej za zcela vymyšlená. „Haas se choval vždy plně v souladu se zákony USA a od 3. března 2022 nebyly do Ruska vyvezeny žádné stroje ani komponenty,“ uvádí zpráva společnosti Haas Automation.

Foto: Rula Rouhana, Reuters

Kvalifikace nové sezony formule 1. Ilustrační foto.

Článek

S obviněním přišla americká televizní stanice PBS. Jednat se mělo o osmnáct strojů. Společnost Haas Automation export potvrdila, nicméně je prý odeslal dříve, než vstoupily v platnost sankce vůči ruskému agresorovi. Zároveň byl ukončen vztah s distributorem zboží pro Rusko a Bělorusko, i když to od ní nebylo formálně požadováno.

„Dne 3. března 2022, krátce po ruské invazi na Ukrajinu, společnost Haas Automation v plném rozsahu ukončila svůj vztah se svým jediným existujícím nezávislým distributorem pro Rusko a Bělorusko, společností Abamet Management," stojí v prohlášení týmu.

"Od tohoto data Haas neprodal ani nedodal žádné stroje, díly nebo software Abametu ani nikomu jinému v Rusku. Tato zásadní skutečnost byla reportérovi PBS objasněna před odvysíláním příběhu," zlobí se obviněná společnost. „Navíc v době, kdy Haas v březnu ukončil svůj vztah se společností Abamet, dobrovolně zrušil padesát existujících objednávek strojů od společnosti Abamet, i když takové objednávky mohly být přípustné podle tehdy existujících amerických předpisů o kontrole vývozu a sankcích."

Haas připouští jedinou věc. Zařízení, která dříve prodal, mohla změnit vlastníka. „Pokud by k tomu došlo, tak to bylo bez našeho schválení," hájí se firma s tím, že nad produkty už neměla fyzickou kontrolu. „Jednoduše řečeno, pokud nějaké zásilky strojů nebo komponentů vyrobených společností Haas skončily po 3. březnu 2022 v Rusku, došlo k tomu bez vědomí společnosti Haas a neslučovalo by se to s politikou Haas vůči Rusku po jeho invazi na Ukrajinu v únoru 2022."

Haas dále prezentoval, že v důsledku invaze dále přerušil vztahy, které měl se všemi ruskými společnostmi, ukončil i sponzorskou podporu týmu od společností Uralkali a přišel tak o miliony dolarů příjmů. „Proto nám přijde ironické, že zpráva PBS vykresluje Haas jako někoho, kdo podporuje ruskou armádu, a to v době, kdy se Američané snaží vyvinout co nejúčinnější způsob podpory Ukrajiny. PBS jedná nezodpovědně, pracuje s nedostatečnými zdroji a zveřejňuje nepravdivé věci."

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint