Hlavní obsah

Přezutí pneumatik ve stavu beztíže? Pro mechaniky Red Bullu žádný problém

Mechanici Red Bullu vznášející se ve vzduchu a stejně na tom jsou i pneumatiky určené k přezutí monopostu. Výzva, na kterou se již všichni v týmu těšili, teď udivuje všechny fanoušky formule 1 a nejen je. Podívejte se na video, jak se mechanikům dařilo přezout ve stavu beztíže.

Mechanici Red Bullu zvládli pitstop ve stavu beztíže.Video: Red Bull

 
Článek

Red Bull udivuje svět. Tedy hlavně jeho mechanici. Ti během uplynulého víkendu při Velké ceně Brazílie dokázali přezout jejich monopost za 1,82 s a vylepšili tak světový rekord, který vytvořili letos v Německu. Teď šokovali videem, na němž je zachyceno, jak vyměňují pneumatiky v poněkud nezvyklém prostředí.

S pomocí ruské kosmické agentury Roskosmos uskutečnili zastávku k přezutí v letounu Iljušin Il-76 MDK, který je upraven k simulaci nulové gravitace. „V létě jsme testovali pneumatiky na okruhu Paula Ricarda ve Francii, když se mě zeptali, zda se nechceme zúčastnit výstupu ve stavu beztíže,“ prozradil mechanik Paul Knight na webu Red Bullu.

„Rozhodně,“ byla jeho odpověď. A tak mohly začít přípravy. „Byla to legrace. Očekával jsem obrovskou lékařskou prohlídku, ale zkontrolovali mi jen tlak a tep a stačilo jim jen potvrzení od lékařů, že jsme v pořádku,“ zavzpomínal Knight s tím, že poté jim kosmonauti vysvětlili, co mají očekávat a jak se s tím vypořádat.

„Jenže na tohle nemůžete být nikdy připraveni. Nejprve nás instruktoři drželi při podlaze, abychom nikam neodlétli. Všichni jsme byli jako nováčci na ledě, nohy jsme měli všude. Ale postupně jsme přišli na to, jak se udržet,“ vyprávěl dál. „Byl to úžasný zážitek. V minulosti jsme zkusili mnoho senzačních věcí, ale tohle bylo něco zcela jiného,“ dodal Knight.

Reklama