Hlavní obsah

Půjde Alonso z Ferrari? Scuderia výstupní klauzuli popírá

Praha

Pinožení se na potupných místech tabulek odmítá. A tak není divu, že se čile spekuluje o tom, že dá Fernando Alonso týmu Ferrari po nepovedené sezóně vale. K tomuto kroku jej prý dokonce opravňuje výstupní klauzule, která je součástí jeho smlouvy. Vedení Scuderie ale tuto možnost popírá.

Foto: Yves Herman, Reuters

Fernando Alonso při Velké ceně Belgie ve Spa.

Článek

Zmar. Lakoničtěji asi průběh letošní Alonsovy sezóny nazvat nejde. Šampionát formule 1 má za sebou dvě třetiny a dvojnásobný mistr světa ze Španělska se dívá tabulce seriálu na záda elitní trojce s již významným odstupem. V Poháru konstruktérů pak Ferrari patří třetí příčka, na kterou si ale evidentně brousí zuby také probuzený tým Williams.

Spekulace o možných vyústěních Alonsovy frustrace se proto množí jako houby po dešti. A zvlášť nyní před domácím podnikem Scuderie v Monze. Existenci výstupní klauzule na bázi výsledků ale vedení Ferrari označilo za blud.

„Ne, to nebudu komentovat... To prostě není pravda. Nebudu nijak komentovat naše smlouvy s jezdci," prohlásil šéf Scuderie Marco Mattiacci v rozhovoru pro televizní stanici Sky Sports. „Naším cílem je společná práce na zlepšení našich vozů," dodal Mattiacci.

Trvalá přízeň fanoušků Ferrari překvapila

Pohled na bilanci Scuderie v letošním roce je každopádně tristní. Jak jinak nazvat pouhá dvě umístění Alonsa na stupních vítězů (ke Španělově cti je nutné dodat, že jako jediný pilot dokázal bodovat ve všech dosavadních závodech) a maximum v podobě čtvrtého místa v podání navrátilce Kimiho Räikkönena? A tak není divu, že se vedení Ferrari před domácí Velkou cenou lehce svírá žaludek.

„Dobrý výsledek by měl obrovskou váhu. Co mě ohromilo v posledních závodech, byla neutuchající podpora ze strany našich fanoušků. A to i přesto, že v posledních letech museli přetrpět hodně bolesti a frustrace z našich výsledků," poznamenal otevřeně Mattiacci. A dodal, že ve Scuderii panuje víra ve zlepšení. „Auto je lepší. V posledních dvou třech závodech rozhodně. Samozřejmě to nestačí na Mercedes, ale určitě jsme byli o kus konkurenceschopnější," doplnil Mattiacci.

Ferrari v MS (po 12 z 19 závodů)
1. Rosberg (Něm./Mercedes)220 b.
2. Hamilton (Brit./Mercedes)191
3. Ricciardo (Aus./Red Bull)156
4. Alonso (Šp./Ferrari)121
...
10. Räikkönen (Fin./Ferrari)39
Pohár konstruktérů
1. Mercedes411 b.
2. Red Bull254
3. Ferrari160
4. Williams150

Reklama

Související témata: