Hlavní obsah

Španělský pilot Ferrari Sainz vyhrál úvodní tréninky na britskou GP formule 1

Aktualizováno

Španělský jezdec Carlos Sainz ovládl dnešní tréninky na Velkou cenu Británie vozů formule 1. Pilot Ferrari se v odpolední části dostal na okruhu v Silverstonu jako jediný pod hranici 1:29 minuty a domácího favorita Lewise Hamiltona porazil o 163 tisícin. Jezdec Mercedesu byl druhý i v úvodním tréninku, v němž ale kvůli mokré trati absolvovalo měřené kolo jen deset z dvaceti jezdců. Deštěm ovlivněnou první část vyhrál Fin Valtteri Bottas z Alfy Romeo

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Španělský pilot Carlos Sainz na trati během tréninku na Velkou cenu Británie.

Článek

Sainz, který byl na mokru třetí, absolvoval v druhé tréninkové části 28 kol. Hamilton, jenž v Silverstonu nasbíral rekordních osm triumfů, na jeho čas nestačil. Ke konci jízd si navíc v rádiu postěžoval, že z jeho podvozku v jedné ze zatáček zřejmě něco odpadlo.

Třetí čas nakonec zajel další domácí závodník Lando Norris z McLarenu. Čtvrtý byl lídr šampionátu Max Verstappen z Red Bullu před druhým jezdcem Ferrari Charlesem Leclercem.

Do desátého podniku sezony nasadila řada týmů nové díly, vyzkoušet je ale zatím moc nemohla. V půlce úvodního tréninku dokonce nebyl na trati ani jeden monopost a všichni jezdci čekali, až trať uschne. Teprve ke konci vymezeného času vyrazili na trať někteří závodníci, mezi nimiž byl nejrychlejší Bottas.

Bez měřeného času naopak v úvodní části skončili George Russell z Mercedesu nebo oba piloti Red Bullu Verstappen a Sergio Pérez. Verstappen bude v Británii hájit náskok 46 bodů v čele šampionátu, zaútočí na třetí vítězství za sebou a sedmé v této sezoně. Trénink pak byl zastaven půl minuty před limitem poté, co Lance Stroll z Aston Martinu skončil mimo trať.

Tréninky na Velkou cenu Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:
První trénink:
1. Bottas (Fin./Alfa Romeo) 1:42,249
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,532
3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,718
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,552
5. Schumacher (Něm./Haas) -1,646
6. Čou Kuan-jü (Čína/Alfa Romeo) -3,922.
Druhý trénink:
1. Sainz 1:28,942
2. Hamilton -0,163
3. Norris (Brit./McLaren) -0,176
4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,207
5. Leclerc -0,462
6. Alonso (Šp./Alpine) -0,753.

Reklama

Související témata: