Hlavní obsah

Spielberg jako první okruh přivítá během sezony dva závody F1

Mistrovství světa formule 1 má o víkendu na programu druhý závod sezony Velkou cenu Štýrska. Stejně jako před týdnem se pojede na okruhu ve Spielbergu a poprvé v historii se tak v jednom ročníku uskuteční dva závody na jedné trati.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Mistrovství světa formule 1 má o víkendu na programu druhý závod sezony Velkou cenu Štýrska. (ilustrační foto)

Článek

Šampionát minulou neděli v Rakousku odstartoval vítězstvím Valtteriho Bottase z Mercedesu. Mistrovská stáj má ale i přesto co napravovat, protože obhájce titulu a šestinásobný šampion Lewis Hamilton se po trestu za souboj s Alexandrem Albonem z Red Bullu propadl z druhé na čtvrtou příčku.

"Ve skutečnosti jsem byli rádi, že jsme závod vůbec dokončili," poukázal šéf Mercedesu Toto Wolff na problémy s elektronikou, které se u Bottasova a Hamiltonova vozu v závěru objevily. "Pracujeme na tom, protože ve zkrácené sezoně, ve které ještě ani neznáme konečný počet závodů, je důležitý každý bod," dodal.

Trest pro Hamiltona vynesl k životnímu třetímu místu Landa Norrise z McLarenu, ale především pomohl k nečekanému druhému místu Charlesi Leclercovi z Ferrari. Italská stáj totiž v trénincích i kvalifikaci za mercedesy zaostávala téměř o sekundu. Na stupně vítězů mu pomohlo také odstoupení devíti z dvaceti jezdců.

Ferrari neponechává nic náhodě

Ferrari proto nechce opět spoléhat na náhodu a urychlilo práce na vylepšeních vozů, která mělo představit až ve třetím závodě sezony v Maďarsku. "Museli jsme jednat, protože na takové místo na startu nepatříme," prohlásil výkonný ředitel stáje Louis Camilleri. Leclerc v kvalifikaci obsadil sedmé místo a čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel až jedenácté.

Zlepšení očekává i domácí Red Bull, kterému Velká cena Rakouska nevyšla. Vítěz posledních dvou ročníků Max Verstappen odstoupil v 11. kole, pro Albona skončil závod v 64. kole. "Myslím, že máme na to bojovat s Mercedesem. Možná ne v rychlosti na jedno kolo, ale celkově v sezoně. Max i Alex jeli slušný závod a máme dobré auto," uvedl šéf týmu Christian Horner.

Velká cena Štýrska v původním kalendáři nefigurovala a o jejím uspořádání vedení seriálu rozhodlo až poté, co byl start nového ročníku kvůli pandemii koronaviru o čtyři měsíce odložen. Kvůli nákaze bylo totiž zrušeno sedm z plánovaných 22 závodů a v upraveném kalendáři zatím figuruje jen osm Velkých cen.

Kvůli zdravotním opatřením se stejně jako před týdnem pojede bez diváků. Páteční tréninky ve Spielbergu odstartují v 11 hodin, sobotní kvalifikace je na programu od 15 hodin. Nedělní závod začne v 15:10.

Reklama

Související témata: