Hlavní obsah

Stáj Andretti neuspěla s žádostí o vstup do F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení formule 1 zamítlo žádost stáje Andretti o vstup do seriálu mistrovství světa od sezon 2025 či 2026. Rozšířením o jedenáctý tým se ale budou zástupci série ochotni znovu zabývat za čtyři roky, kdy by měl mít Andretti Cadillac k dispozici nové konkurenceschopné motory automobilky General Motors.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Vůz Ferrari s Charlesem Leclercem (vpravo) a monopost Red Bull pilota Sergia Péreze. Ilustrační foto

Článek

Michael Andretti, syn mistra světa 1978 Maria Andrettiho, ohlásil zájem vstoupit do formule 1 se značkou Cadillac, jež patří do portfolia GM, loni v lednu. Získal podporu FIA, která v červenci odsouhlasila jeho žádost. Vedení F1 ani zástupce současných deseti týmů ale nepřesvědčil, že by nová stáj zvýšila hodnotu či sportovní úroveň šampionátu.

„Náš průzkum ukazuje, že formule 1 spíše přinese hodnotu značce Andretti než naopak,“ uvedli zástupci F1 v prohlášení. Své rozhodnutí zdůvodnili také chystanou změnou motorů a paliva od roku 2026. Připravit konkurenceschopný vůz a motor jen pro rok 2025 a poté vyrobit zcela nový pohon pro rok 2026 označili za prakticky beznadějné.

Foto: Tim Sharp, ČTK/AP

Michael Andretti (vlevo) s otcem Mariem Andrettim. Archivní foto

Případná nová žádost pro sezonu 2028 má ale podle vedení F1 větší naději na úspěch. Americká automobilka GM, která už vloni získala u FIA registraci jako dodavatel motorů pro F1 od roku 2028, už začala s vývojem a testováním prototypu nového motoru a s Andrettim plánuje spolupracovat jako nezávislý dodavatel.

Zástupci současných stájí jsou ale k plánům na rozšíření skeptičtí, neboť by se tím snížil jejich podíl ze zisku. Navíc požadují vyšší kompenzaci od nově příchozích. Aktuálně musí nováček za vstup zaplatit zhruba 200 milionů dolarů (4,5 miliardy korun), které se rozdělí mezi stávající týmy.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.