Hlavní obsah

Suverén F1 Verstappen v Belgii opět rozdrtil konkurenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šesté místo na startu? Žádný problém. Suverén letošního ročníku mistrovství světa F1 Max Verstappen s Red Bullem ovládl nedělní Velkou cenou Belgie. Dvojnásobný mistr světa a suverénní lídr šampionátu vyhrál osmý závod v řadě a desátý v sezoně. Druhé místo bral jeho týmový kolega Sergio Pérez, třetí pak Charles Leclerc s Ferrari, jenž startoval z pole position. "Poprvé se mi povedlo vyhrát ze šestého místa, jsem spokojený," zářil v cíli vítězný Nizozemec.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Pilot Red Bullu Max Verstappen v akci během Velké ceny Belgie F1.

Článek

Hned v první zatáčce došlo ke kolizi, na kterou doplatil nováček v MS F1 Oscar Piastri z McLarenu, který si v sobotním sprintu dojel pro životní druhé místo. Jeho monopost utrpěl po kolizi se Sainzem poškození, které mu nedovolovalo pokračovat v závodu. "Co to udělal, jel, jako kdybych neexistoval," hlásil do vysílačky nešťastný Piastri.

Díky tomu se největší favorit Verstappen dostal rychle na čtvrtou příčku a tu v šestém kole vylepšil na třetí, když předjel Hamiltona. O tři kola později pak zůstal za jeho zády Charles Leclerc s Frerrari a pilot Red Bullu už měl před sebou jen svého týmového parťáka Péreze.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Start Velké ceny Belgie F1 na okruhu ve Spa byl pořádně divoký. Hned v první zatáčce došlo ke kolizi. Na snímku jsou Charles Leclerc s Ferrari, Sergio Pérez z Red Bullu a Lewis Hamilton s Mercedesem.

Týmový inženýr pak poslal Verstappenovi vzkaz. "Prosím, používej hlavu," požádal lídra MS F1. Odpověď byla jízlivá. "Budeme hlavu používat oba," dotázal se. Odpověď z režie byla jasná. "Prosím, jen poslouchej moje pokyny," slyšel Verstappen, který už v 17. kole jel jen těsně za lídrem závodu a bez problémů jej předstihl.

Za chvíli na okruhu ve Spa začalo pršet a jezdci museli zvažovat, zda se vyplatí na nejdelším okruhu seriálu MS (7044 metrů) přezout na pneumatiky pro mokrou trať. A nejspíše i kvůli tomu se dostal do problémů Nizozemec Verstappen, jenž v jednu chvíli musel krotit svůj monopost. "Málem jsem dostal smyk," hlásil do týmového rádia. Vše ale zvládl bez karambolu a jeho náskok v čele závodu narůstal.

Před poslední čtvrtinou závodu už suverén vedlo o necelých dvanáct sekund před týmovým kolegou. Hnal svůj monopost na maximum a týmový inženýr jej v jednu chvíli i káral, že jede na hranici rizika a jeho červená sada pneumatik trpí. "Zbytečně neriskuj," slyšel Verstappen. Na pořadí v čele to ale nemělo vliv. Druhý frčel Pérez, třetí Leclerc.

Na pořadí se až do cíle nic nezměnilo. Dominance pilotů Red Bullu tak pokračuje, Leclerc pak vyjel třetí stupně vítězů pro Ferrari. Čtvrtou pozici bral Brit Lewis Hamilton, který v závěru závodu zajel na žluté sadě pneumatik nejrychlejší kolo závodu a připsal si bod do hodnocení šampionátu.

"Byly tam složitější momenty, když se mění počasí. Zvláště, když jedete první," oddechl si v cíli Verstappen, ale úsměvy rozdával na každém kroku. Jeho týmový parťák Pérez si lebedil, že dojel druhý. "Jsem spokojený. Byl to dobrý závod pro tým a já jsem zase dojel na stupních vítězů. Teď bych chtěl, aby to tak bylo až do konce sezony," jásal druhý muž v cíli.

Velká cena Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:22:30,450
2. Pérez (Mex./Red Bull) -22,305
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -32,259
4. Hamilton (Brit./Mercedes) -49,671
5. Alonso (Šp./Aston Martin) -56,184
6. Russell (Brit./Mercedes) -1:03,101
Nejrychlejší kolo: Hamilton.
Průběžné pořadí MS (po 12 z 22 závodů):
1. Verstappen 314 b.
2. Pérez 189
3. Alonso 149
4. Hamilton 148
5. Leclerc 99
6. Russell 99
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 503
2. Mercedes 247
3. Aston Martin 196
4. Ferrari 191
5. McLaren 103
6. Alpine 57

Reklama