Hlavní obsah

Todt věří v harmonický vztah FIA se stájemi formule 1

Pokračující snaha o snížení nákladů a především nastolení harmonie mezi Mezinárodní automobilovou federací a asociací FOTA, která sdružuje týmy formule 1. To jsou podle nového prezidenta FIA Jeana Todta stěžejní témata spolupráce s F1. Vztah obou subjektů totiž dostával za vlády Maxe Mosleyho jednu ránu za druhou.

Článek

Týmová asociace se letos v srpnu nakonec rozhodla podepsat novou Concordskou dohodu, která upravuje fungování formule 1 až do roku 2012. Uzavření smlouvy ale předcházelo bouřlivé období, v němž FOTA vážně hrozila založením konkurenčního seriálu. Nyní jsou všichni zvědaví, jak bude fungovat spolupráce bývalého šéfa stáje Ferrari Todta a prezidenta továrny z Maranella Luky di Montezemola, který vede týmovou asociaci.

„Bude to harmonický vztah,“ říkal Todt přesvědčivě po vítězství v pátečních volbách, v nichž na hlavu porazil svého vyzyvatele Ariho Vatanena. „Máme ale co zlepšovat ve všech ohledech,“ doplnil francouzský činovník, pod jehož vedením Ferrari prožilo zlaté časy a Michael Schumacher se stal legendou motorsportu.

Současně ale Todt naznačil, že nehodlá prosazovat změny hlava nehlava. „Nesouhlasím s tím, že je třeba změnit všechno a za každou cenu. Potřebujeme konstruktivní změnu. Co platilo před deseti lety, neplatí dnes. Jak v automobilismu, tak v motorsportu,“ uvedl. „Rozhodně ale musíme usilovat o trvalé snižování nákladů. V době, v níž žijeme, by bylo absurdní pokračovat v nastoleném výdajovém trendu,“ dodal.

Drtivé vítězství v duelu s Vatanenem (Todt dostal bezmála třikrát tolik hlasů co jeho finský vyzyvatel), lze přičíst dobrému vztahu 63letého Francouze s ex-prezidentem FIA Mosleym a hlavním promotérem formule 1 Berniem Ecclestonem, kteří jeho kandidaturu veřejně podpořili. Todt ale odmítá, že by byl pouhým pokračovatelem svého předchůdce. „S Maxem jsme přátelé. Každý ale máme jiné kořeny. V kultuře, ve vzdělání, v národnosti. Je spousta věcí, které vidím zcela odlišně než on,“ prohlásil.

Reklama

Související témata: