Hlavní obsah

Tréninky F1 v Nizozemsku patřily Ferrari a Mercedesu, Verstappen měl problémy

Aktualizováno

Tréninkový den před Velkou cenou Nizozemska formule 1 vůbec nevyšel domácí hvězdě a lídrovi pořadí mistrovství světa Maxi Verstappenovi. Úřadující šampion z Red Bullu měl dopoledne v Zandvoortu problémy s převodovkou a v odpoledních jízdách zaznamenal až osmý čas dne.

Foto: Yves Herman, Reuters

George Russell za volantem mercedesu při měřeném tréninku na GP Nizozemska.

Článek

Nejrychlejší byli jezdci Ferrari Charles Leclerc a Carlos Sainz, který za týmovou jedničkou zaostal jen o čtyři tisíciny. Dopolední jízdy ovládli piloti Mercedesu v pořadí George Russell a Lewis Hamilton, kterému se pak odpoledne podařilo zajet celkově třetí čas jen s mankem 72 tisícin na Leclerca.

Domácí favorit Verstappen, jenž loni v Zandvoortu vyhrál z pole position, na úvod dopoledního tréninku zajel na tvrdých gumách nejrychlejší čas. Už po sedmi kolech ale musel vůz odstavit a nepokračoval. "Něco se děje s převodovkou," hlásil do vysílačky Verstappen, jenž byl pak klasifikován jako devatenáctý z dvaceti jezdců.

A 100 000 fanoušků se nedočkalo od suveréna sezony útoku na čelo pořadí ani v druhém tréninku. Na osmém místě zaostal vítěz devíti letošních závodů za Leclercem o 697 tisícin. "Nedostatečná přilnavost, nijak optimální trakce. Oproti Spa jsme se výrazně zhoršili, musíme ty problémy vyřešit," konstatoval v televizi Sky poradce Red Bullu Helmut Marko s připomínkou předchozího závodu v Belgii, kde Verstappen před týdnem vyhrál třetí závod za sebou.

Nizozemský pilot vede osm závodů před koncem sezony pořadí MS před Pérezem o 93 bodů a v neděli bude útočit na desáté vítězství v sezoně.

Tréninky na Velkou cenu Nizozemska v Zandvoortu
První trénink:
1. Russell (Brit./Mercedes)1:12,455
2. Hamilton (Brit./Mercedes)-0,240
3. Sainz (Šp./Ferrari)-0,390
4. Norris (Brit./McLaren)-0,474
5. Ricciardo (Austr./McLaren)-0,622
6. Leclerc (Mon./Ferrari)-0,672
Druhý trénink:
1. Leclerc1:12,345
2. Sainz-0,004
3. Hamilton-0,072
4. Norris-0,103
5. Russell-0,310
6. Stroll (Kan./Aston Martin)-0,401.

Reklama