Hlavní obsah

Trojnásobný mistr světa F1 Piquet čelí kvůli komentáři o Hamiltonovi vyšetřování

Trojnásobného mistra světa formule 1 Nelsona Piqueta může listopadové vyjádření na adresu Lewise Hamiltona přijít draho. Brazilský soudce nařídil vyšetřování, které má zjistit, zda se Piquet dopustil rasistické a homofobní nadávky.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Lewis Hamilton

Článek

Obvinění vznesly čtyři lidskoprávní organizace, které chtějí, aby devětašedesátiletý Brazilec zaplatil 10 milionů realů (45,8 milionu korun) za způsobení morálních škod lidem tmavé pleti a osobám LGBTQ. Podle agentury AP má Piquet 15 dní na to, aby soudci přeložil své stanovisko.

Piquet na podzim při hodnocení dřívějšího incidentu z Velké ceny Británie mezi Hamiltonem a Maxem Verstappenem označil britského pilota slovem "neguinho". Na veřejnost se jeho slova dostala až minulý měsíc na videonahrávce a způsobila skandál. Vedení F1 i Mezinárodní automobilová federace FIA Piquetův výrok odsoudily. Sedminásobný šampion Hamilton označil jeho smýšlení za archaické.

Piquet se mu omluvil a zároveň se ohradil proti tomu, že by ho chtěl rasisticky urazit. Podle něj použil výraz, kterým se v brazilské portugalštině označuje chlap.

Reklama

Související témata: