Hlavní obsah

Schumacherovo vzkříšení aneb Z otloukánka F1 Jezdec dne. Slavný syn prohání Alonsa jako táta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víc než rok a půl u jeho jména svítila velká nula a on se blížil do "elitní" pětky žebříčku pilotů, kteří v F1 odjezdili nejvíc závodů, aniž by získali bod. Jenže předminulý víkend v Silverstone to na 31. pokus Micku Schumacherovi poprvé vyšlo a teď v Rakousku své vzkříšení potvrdil dokonce šestou příčkou, za což si následně ve volbě fanoušků zajistil titul Jezdec dne. "Fakt? To je krásné a pro mě je to skvělé ocenění," říkal.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Mick Schumacher, pilot F1

Článek

Snad je to definitivní obrat v Schumacherově kariéře a snad se definitivně zbaví nálepky protekčního syna, kterému dveře do F1 otevřel jen soucit s osudem jeho otce.

Ne, bezesporu řada vlivných přátel jeho táty, kteří jen bezmocně a smutně přihlíželi Michaelovu neštěstí na lyžích, cítili jako svou mravní povinnost pomoct alespoň Mickovi k vysněnému angažmá do královské kategorie motorsportu. On v minulosti vyhrál šampionáty F3 i F2, bezesporu měl a má talent, leč ke klíčovému kroku mezi elitu potřebujete vždy přízeň bohatých mecenášů i mocných manažerů, kteří to s vámi myslí upřímně, ne jen prospěchářsky.

A ty Schumacher našel.

Jenže i tak se F1 sezonu a půl trápil. Tým Haas loni šetřil, rezignoval na vývoj monopostu a za ušetřené finance sliboval progres v letošním roce. Proto byl Schumacher ve svém premiérovém ročníku odsouzen k roli otloukánka. Jenže navzdory vydařeným testům to dlouho nebylo lepší ani letos. Chyboval, boural. A i jeho strýc Ralf a sám někdejší pilot F1 říkal: "Dělá zbytečné chyby, které by se neměly stávat. Musí nasávat zkušenosti a příště být lepší."

Leckdo spekuloval i tom, zda si dokáže u Haasu udržet sedačku.

Jenže už v červnu se Schumacher začal přibližovat premiérovým bodům, až přišel 3. červenec 2022 a on se dočkal. V Silverstone dojel osmý a po 3507 dnech zase v F1 bodovalo příjmení Schumacher. Tátovi Michaelovi se totiž naposledy povedlo při jeho definitivní rozlučce v Brazílii 2012.

Přímo v garáži stáje Haas sledovaly Mickův premiérový úspěch jeho maminka Corinna a sestra Gina. Ta nejdříve skrz týmovou vysílačku posílala bratrovi jasný vzkaz: "Super, super, super, super", aby později přerušila jeho živý pozávodní rozhovor pro Sky Sport. Přiběhla k němu s lahví šampaňského, Micka i reportéra zkropila bublinkami a na Instagram k videu připsala vzkaz: "Pro mě je vítěz."

Že to nebyla náhoda a že jde o zjevný progres jeho jezdeckých schopností i síly týmu, pak dokázalo Rakousko. Už v sobotním sprintu dlouho odolával tlaku Lewise Hamiltona, při vlastním závodě se zase skvěle proplétal závodním polem, předjel třeba i Fernanda Alonsa, který v roce 2005 zastavil suverénní kralování jeho otce.

Jako by se zastavil čas...

"Přiznám, že jsem čekal, že to s ním bude mnohem větší bitka. Ale i tak to v neděli byla na trati velká zábava. Musel jsem prodrat skrz startovní pole, což byla zajímavá zkušenost, protože jsme mohli ukázat, co opravdu dokážeme," řekl Schumacher.

A jeho počáníní i šestou příčku nakonec ocenili také fanoušci, hned čtvrtina hlasujících určila Jezdcem dne právě jeho. "Jsem kvůli tobě tak šťastný, Micku. Zasloužíš si to," vyťukal pak na Twitter Jean Todt, někdejší šéf jeho otce ve Ferrari, bývalý prezident FIA a rodinný přítel.

Zkrátka vlivné přátele Mick bude mít navždy...

Reklama

Související témata: