Hlavní obsah

V Melbourne bude F1 až do roku 2037, v roce 2024 začne sezona v Saúdské Arábii

Pořadatelé v Melbourne prodloužili o další dva roky teprve v červnu uzavřenou desetiletou smlouvu s vedením formule 1, Velká cena Austrálie se tam tím pádem bude konat až do roku 2037. Součástí kontraktu je dohoda o tom, že za tu dobu bude Grand Prix v Albert Parku nejméně čtyřikrát zahajovacím závodem sezony. Nebude tomu tak určitě v roce 2024, kdy mistrovství světa začne v Saúdské Arábii, uvedli australští organizátoři v prohlášení.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Max Verstappen v akci během závěrečné GP Abú Zabí. Ilustrační foto.

Článek

V Austrálii pravidelně začínala sezona F1 před koronavirovou krizí. V Albert Parku se od roku 1996 jelo 25 Velkých cen, loni a předloni se ale v Austrálii kvůli pandemii nezávodilo. Na letošní ročník v průběhu tří dnů zavítalo rekordních 419 tisíc fanoušků, závod byl třetím dílem seriálu po Bahrajnu a Saúdské Arábii a stejné pořadí bude i v příštím roce, kdy je první závod na programu 5. března.

V další sezoně měl šampionát podle původní předběžné dohody začít právě v Austrálii, ale přednost nakonec dostane Saúdská Arábie. Jak uvedli australští pořadatelé, stane se tak s ohledem na ramadán. Období půstu v arabské zemi začne v roce 2024 v neděli 10. března a potrvá do 8. dubna, proto tamní organizátoři požádali o předsunutí závodu, uvedl motoristický server motorsport-total.com.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.