Hlavní obsah

Ve sprintech F1 bude letos bodovat osm nejrychlejších místo dosavadních tří

Sprinterské závody ve formuli 1 budou mít v letošní sezoně větší význam pro hodnocení mistrovství světa než při loňské premiéře. Vedení seriálu po dnešním jednání v Londýně oznámilo, že na rozdíl od minulé sezony bude ve sprintech bodovat hned osm nejrychlejších jezdců. Loni to byli jen tři.

Foto: @GPF1cz, Twitter

Nový vůz Maxe Verstappena.

Článek

Vítězové sprintů, které se konají v rámci vybraných Velkých cen v sobotu mezi kvalifikaci a závodem, dostanou osm bodů a další jezdci v pořadí vždy o bod méně. Letos se sprinty pojedou v Imole, Rakousku a Brazílii, loni byly před Sao Paulem krátké závody v Silverstone a Monze.

Spíše kosmetickou změnou je, že držitelem titulu "pole position" pro statistické potřeby bude během sprinterských víkendů nejrychlejší muž páteční kvalifikace a ne sprintu jako loni. Kvalifikace jako dosud rozhodne jen o startovním pořadí pro sprint a z výsledku sprintu vzejde složení roštu pro nedělní závod. Sprinty se jezdí na 100 kilometrů a trvají zhruba 25 až 30 minut.

Vedení upravilo také pravidla v reakci na loňskou Grand Prix Belgie, kde jezdci v hustém dešti obkroužili jen několik kol za safety carem a dostali za to poloviční body do MS. Od nynějška se už žádné body nebudou udělovat, pokud jezdci neodjedou alespoň dvě kola v závodním režimu, tedy bez zpomalovacího vozu či režimu virtuálního safety caru. V případě zkráceného závodu budou udělovány snížené body na základě stanoveného vzorce podle toho, kolik procent vypsané délky se odjede.

Sezona formule 1 s rekordními 23 Velkými cenami odstartuje 20. března v Bahrajnu.

Reklama

Související témata: