Hlavní obsah

Vettel se kvůli přeletu letadel před startem F1 ostře pustil do italského prezidenta. Stařec si hladí ego

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netají se svým ekologickým aktivismem i smýšlením. Na některé evropské závody F1 jezdí vlakem, aby zanechal co nejmenší uhlíkovou stopu. Po jedné z Grand Prix se sám od sebe rozhodl pomoct s uklízením tribun a roztříděním odpadu, hlasitě varuje před globálním oteplováním. Teď se ale po klání v Monze čtyřnásobným šampion F1 Sebastian Vettel ostře pustil do italského prezidenta Sergia Mattarelly za to, že trval na okázalém přeletu letadel před startem nedělního závodu. To Vettel dlouhodobě považuje zhýralost.

Foto: Photo4, ČTK/AP

Přelet vojenských letounů před startem nedělní Velké ceny formule 1 v Monze.

Článek

"Slyšel jsem, že italský prezident trval na tom, že se přelet musí uskutečnit. Chápu, má sto let (ve skutečnosti 81), takže je mu možná zatěžko, aby se vzdal takových hloupostí k pohlazení svého ega," rozčiloval se Vettel.

Letecké přelety a parády k předzávodním show nejen v F1 roky po celém světě patřily. Koneckonců i třeba šampionát MotoGP v Brně vždy rámoval burácející hřmot gripenů. Nicméně formule se rozhodla i vzhledem k Vettelově aktivismu změnit. Už loni si totiž jezdec na předsezonních testech v Bahrajnu řediteli F1 Stefanu Domenicallimu stěžoval na zbytečné plýtvání palivem a produkování emisí, když nad okruhem "zbůhdarma" přelétával boeing jednoho z hlavních sponzorů. A tak se F1 pro letošek rozhodla, že přelety vojenských letounů pořadatelům zakáže a dá zelenou jen těm akrobatickým a historickým.

V Itálii ale bylo všechno jinak.

"Zdá se, že prezident změnil jejich názor a F1 se před ním sklonila. Přitom jsou všude na okruhu cedule, které hlásají o jistých cílech, jak chce F1 ze světa udělat lepší místo. A pokud nějakou takovou ideu máte, neměli byste dělat to, co všechny ty státy, které vám tvrdí, že ničeho nelze dosáhnout. Ne, vy byste měli dodržet slovo."

A F1 totiž touží být do roku 2030 uhlíkově neutrální...

Ano, teď si možná řeknete, že je to od Vettela poněkud pokrytecké, když vezmete v úvahu, že se živí závoděním v F1, která má rozhodně k ekologickému pojetí daleko. A že je i pokrytecké, když nabádá k alternativním způsobům dopravy a sponzorem týmu, který ho štědře platí, je přitom saudskoarabská ropná společnost. Dokonce se objevily spekulace, že za jeho ohlášeným odchodem z F1, stojí právě vyhazov z týmu Aston Martin kvůli těmto "nekonvenujícím" názorům.

"Ne, nevyhodili mě. Ke konci mě dovedlo několik věcí a enviromentální otázky jsou jen jednou z nich. Tak chci vidět vyrůstat své děti," uvedl Vettel.

Ten už roky hlasitě upozorňuje na otázky ohledně životního prostředí, aktivně vystupuje a snaží se i příkladně chovat, když prakticky narozdíl od jiných hvězd F1 nevyužívá soukromých letů. Zasadil se v padoku F1 o třídění odpadků, chodí o ekologii vyprávět do škol i kupříkladu do pořadu BBC.

"I já jsem vinen, ale snažím se na vše upozorňovat. Mám štěstí, že si mohu na střechu namontovat solární panely, mohu si koupit elektromobil a na většinu evropských závodů nelétám. To, že mám takové názory na životní prostředí, nepřišlo náhle, ale změny vidím. Už u nás skoro nesněží. V Německu, Francii i Londýně propukají lesní požáry, v létě nás trápí sucho. A taky můj pohled změnilo, že mám děti," vysvětlil Vettel.

Reklama

Související témata: