Hlavní obsah

Webbera straší domácí GP, neúspěch se neodpouští

COVENTRY

Potřetí se Australan Mark Webber za necelé tři týdny představí v melbournském Albert Parku při první Velké ceně letošního mistrovství světa formule 1 v roli pilota. A jak sám přiznává, ani letos jej nikdo nezbaví nervozity. Tlak domácích příznivců je velký a na neúspěch se dlouho nezapomíná...

Foto: ČTK/EPA

Australan Mark Webber s jaguarem zápolí se štěrkovým polem.

Článek

Webber před dalším startem na domácí půdě připouští, že pozornost fanoušků stejně jako odborné veřejnosti se od jeho debutu v roce 2002 masivně zvedla. Napoprvé se v Albert Parku představil v monopostu týmu Minardi v roce 2002 a dojel na výborném pátém místě.

Před loňskou sezónou bývalého jezdce formule 3000, v níž obsadil v letech 2000 a 2001 celkově třetí, resp. druhé místo, angažovala stáj Jaguar a jeho vystoupení v úvodním podniku sezóny vypadalo opět slibně.

V kvalifikaci sice skončil až čtrnáctý, v závodu se ale brzy vklínil mezi Michaela Schumachera a Davida Coultharda na páté místo. Naděje na mistrovské body však v šestnáctém kole ukončila porucha závěsu zadního kola.

"Do té doby se ale závod vyvíjel skvěle, škoda," říká s ročním odstupem sedmadvacetiletý jezdec, loni desátý v konečném pořadí.

Australané nezapomínají

Tlak domácího prostředí prý není vůbec nic příjemného. "Těch pár dnů je vážně dost hektických. Všichni čekají jen to nejlepší, ale hranice mezi úspěchem a neúspěchem je přitom tak tenká," přiznává Webber.

Australané prý navíc mají zvláštní schopnost dát důrazně najevo svou nespokojenost s neúspěšným výkonem. "Je dobré vědět, že na výpadek se u nás doma dlouho nezapomíná. Člověka to donutí k maximální koncentraci. Nervozity se nezbavím, ale věřím, že letos nás čeká dobrý závod," uzavřel Webber při charitativní akci týmu Jaguar v britském Coventry.

Letošní ročník mistrovství světa vozů formule 1 odstartuje v melbournském Albert Parku Velkou cenou Austrálie 7. března.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.