Hlavní obsah

Zlatý volant získali Staněk a Macík, Zlatá řídítka mají Salač a Michek

Formulový jezdec Roman Staněk získal dvě ceny na dnešním slavnostním vyhlášení motoristických anket Zlatý volant a Zlatá řídítka za rok 2022. Devatenáctiletý pilot startující v šampionátu formule 2 obdržel Zlatý volant za vítězství v kategorii okruhy a vrchy a byl vyhlášen Talentem roku. Na galavečeru chyběl.

Foto: MM Technology

Druzí na Dakaru! Zleva mechanik David Švanda, pilot Martin Macík a navigátor František Tomášek, posádka kamionu týmu MM Technology.

Článek

Pořadatel 46. ročníku hlavní ankety se rozhodl opět pozměnit její formát. Vedle Staňka, který loni skončil pátý v šampionátu formule 3, získal Zlatý volant i Martin Macík v kategorii rallye a offroad.

V předešlých dvou letech se vyhlašoval pouze absolutní vítěz, kterým se vždy stal dakarový jezdec Macík. K třetímu triumfu za sebou mu stačilo konečné 7. místo mezi kamiony na slavné soutěži.

Také v anketě Zlatá řídítka byly letos uděleny dvě ceny. V kategorii okruhy ji získal účastník mistrovství světa silničních motocyklů Filip Salač, jenž navázal na vítězství z roku 2019. V kategorii offroad vyhrál Martin Michek, který ovládl i předešlé dva ročníky. Michek se stejně jako Macík soustředí zejména na Rallye Dakar, loni přitom byl v konečném hodnocení až na 36. místě.

Hlavní hvězdou dnešního slavnostního vyhlášení v Letenském zámečku v Praze byl norský rallyeový jezdec John Haugland. Šestasedmdesátiletý bývalý člen továrního týmu Škoda převzal cenu pro světovou osobnost motoristického sportu, kterou v minulosti získali například Michael Schumacher, Mika Häkkinen, Giacomo Agostini nebo loni Emerson Fittipaldi.

Cenu Elišky Junkové pro nejlepší závodnici dostal pošesté v kariéře Gabriela Jílková. Cenu pořadatele ankety za přínos motorsportu získal za podporu motokárového sportu Petr Ptáček.

Anketa Zlatý volant existuje od roku 1976, v minulosti se ceny udělovaly za jednotlivé motoristické kategorie. Zlatá řídítka pro nejlepšího motocyklistu se udělují od roku 2006. I letos o konečném pořadí rozhodly z 50 procent hlasy fanoušků a z 50 procent volba vybraných motoristických novinářů, včetně zástupce ČTK.

Reklama

Související témata:
Zlatý volant