Hlavní obsah

Boj o zachovánní GP! Brněnská ČSSD vyzve vedení strany, ať jedná s ANO o vyšší podpoře

Brněnská ČSSD požádá vedení strany, aby na koaliční úrovni jednalo s hnutím ANO o poskytnutí dotace 65 milionů korun ze strany vlády na letošní motocyklovou Grand Prix v Brně. Novinářům to dnes řekl její předseda Oliver Pospíšil. Závody se pojedou 4. srpna, vláda na ně namísto požadovaných 65 milionů korun uvolní 39 milionů. Podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) a primátorky Brny Markéty Vaňkové (ODS) kvůli nižší dotaci vzniknou velké finanční problémy a akce se nejspíš uskuteční naposledy.

Foto: Sport.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Velkou cenu letos uspořádá počtvrté spolek kraje a města, který má s promotérskou společností Dorna smlouvu na pět ročníků. Kraj na závody uvolnil 25 milionů a město Brno 15 milionů, každý dal o pět milionů více než na loňský ročník. Od státu kraj žádal o 65 milionů, vláda ale tento návrh ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) nepodpořila a uvolnila jen 39 milionů. "Souhlasíme s primátorkou a hejtmanem, že pokud stát nemá zájem na pořádání Velké ceny v České republice, tak se závod pojede v Brně letos naposledy," uvedl Pospíšil.

Podle něj na jednání vlády podpořili dotaci 65 milionů pro Grand Prix všichni přítomní ministři za ČSSD a dvě ministryně za ANO, a to Dostálová a ministryně financí Alena Schillerová. "Bohužel většina ministrů za ANO včetně pana premiéra (Andreje Babiše) pro nás nepochopitelně nepodpořila zachování Velké ceny v Brně, což je obrovské zklamání," řekl Pospíšil.

ČSSD chce učinit poslední pokus k záchraně Velké ceny. Vedení brněnské ČSSD o věci mluvilo s brněnským poslancem a prvním místopředsedou strany Romanem Onderkou. "Myšlenku podporuje a právě on by to měl přenést do Prahy na koaliční úroveň," řekl místopředseda brněnské ČSSD Jiří Oliva. Podle něj ČSSD zároveň navrhne brněnskému zastupitelstvu, aby požádalo ministryni Dostálovou o opětovné předložení jejího původního návrhu na projednání vlády a aby zastupitelstvo vyzvalo premiéra Babiše k jeho podpoře.

Velké ceně hrozil zánik už v minulosti, protože její předešlý pořadatel Automotodrom Brno ji nechtěl organizovat pro její ztrátovost. Způsobuje ji zalistovací poplatek na zisk licence, který se pohybuje kolem 100 milionů. Město a kraj proto založily spolek, který akci pořádá. Loni však skončila ve ztrátě 31 milionů. Náklady byly 170 milionů. Kraj dal tehdy 20 milionů, město 10 milionů, 70 milionů bylo ze vstupenek a 39 milionů dal stát, spolek po něm původně požadoval 100 milionů. Část ztráty uhradily kraj a město, oba letos podporu navýšily. Podle politiků dělá akce Brnu, kraji a ČR dobrou reklamu a také přináší asi 200 milionů na daních ze souvisejících služeb.

Reklama