Hlavní obsah

Favorit doma vyhořel. Ani 50 tisíc diváků ho nedohnalo do finále, v Praze slibuje odvetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava pro něj zůstala zakletá. O to více vzhlíží k dalším podnikům Grand Prix včetně toho nejbližšího v Praze na Markétě. Bartosz Zmarzlik tam bude chtít příští sobotu (28. května) udělat krok k tomu, aby se vrátil na vrchol a získal znovu titul plochodrážního mistra světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fredrik Lindgren ze Švédska (vpředu) a Bartosz Zmarzlik z Polska běhempražského závodu Grand Prix 2019. Ilustrační foto.

Článek

„Školácká, fatální chyba. Ale vrátím se silnější," sliboval Zmarzlik fanouškům i sám sobě po selhání ve Varšavě.

V polské metropoli mu to nevyšlo už tradičně. Nakonec v truchlivou záležitost se pro něj změnilo představení v elektrizující atmosféře před hledištěm s více než 50 000 zprvu nadšenými, ale nakonec zklamanými fandy. Ani početné davy nepomohly k tomu, aby Zmarzlik dosáhl na kýžený triumf na Národním stadionu. Ještě nikdy tu nevyhrál...

Přitom dlouho to pro něj tentokrát vypadalo skvěle. Druhé místo v osudné jízdě by ho posouvalo do finále společně s pozdějším vítězem Frickem z Austrálie, ale zčista jasna přišel kiks v jedné ze zatáček a na postupovou pozici se posunul Švéd Lindgren. Publikum vydechlo zklamáním. „Všechno bylo dobré. Ve třetím kole semifinále (ze čtyř) ale přišla evidentní chyba," povzdechl si opakovaně nad faktem, že ve varšavském luxusním sportovním chrámu ještě nikdy netriumfoval.

Zato už v deseti jiných destinacích seriálu se mu to v minulosti povedlo. Kdysi se dokonce stal nejmladším vítězem Speedway GP v historii, když se 30. srpna 2014 ve věku pouhých 19 let a 140 dní dostal na pódium jako divoká karta v Gorzówě. A co je hlavní: v letech 2019 a 2020 získal titul mistra světa. Loni ho o tři body předstihl a o historický hattrick připravil Laguta, který je stejně jako další Rus Sajfutdinov letos ze soutěží vyloučen.

Na Markétě, kde seriál pokračuje příští týden, triumfoval Zmarzlik dvakrát. Pražský závod nezřídka předčasně odhalí, kdo bude mistrem světa. Právě v české GP velmi často vítězí jezdec, který nakonec nasbírá nejvíce bodů v celém seriálu.

Zmarzlik i přes dílčí nezdar zůstává při absenci ruských hvězd největším favoritem seriálu. A přes velkou domácí prohru zůstal první v průběžné celkové klasifikaci, protože nabral body v prvním závodě v chorvatském Goričanu.

„Máme se na co těšit," připomíná očekávanou bitvu Zmarzlika a dalšího polského esa Janowského se zbytkem světa Pavel Ondrašík, ředitel pražského závodu.

V něm se podobně jako loni na divokou kartu představí i Jan Kvěch, domácí zástupce, který v Praze pojede také páteční závod juniorského seriálu MS s krajany Danielem Klímou a Petrem Chlupáčem.

Velký pražský plochodrážní víkend
Pátek 27 května 18:45 SGP 2, MS juniorů - za ČR se kvalifikovalo trio Kvěch, Klíma, Chlupáč,
Sobota 28. května 18:45 Speedway Grand Prix - za ČR jede na divokou kartu Kvěch, náhradníky budou Klíma a Chlupáč
Vstupenky jsou v předprodeji na Ticketportalu

Reklama

Související témata: