Hlavní obsah

Pozdvižení. Mezi nažhavené mladíky vletí ambiciózní juniorka

Bude to mimořádný víkend už proto, že přinese historický okamžik. A vlastně ne jeden. Vedle plochodrážní Grand Prix se na stejném stadionu pojede poprvé i závod MS juniorů. A do bojů na pražské Markétě při této příležitosti zasáhne v pátek 27. května i dívka. Mezi nažhavené mladé plochodrážní dravce den před elitní GP při mládežnickém šampionátu vstoupí na divokou kartu ambiciózní německá jezdkyně Celina Liebmannová.

Foto: @ facebook Celina Liebmann

Plochodrážní jezdkyně Celina Liebmannová.

Článek

Není to vtip, ani nějaké prázdné gesto. Budí pozornost. Ve dvaceti má mladá Němka podle odborníků dost ostré lokty a odvahu, aby nezůstávala na chvostu výsledkových listin. Není divu plochou dráhu má dcera bývalého jezdce zejména na ledových oválech Jürgena Liebmanna v rodině.

K účasti mezi elitou jí pomohl úspěch českého tria v kvalifikaci. Do finále prošli přímo sportovní cestou Jan Kvěch, Petr Chlupáč i Daniel Klíma. „A další konkurence schopné borce teď nemáme," vysvětluje ředitel pražské GP Pavel Ondrašík, proč mohli organizátoři hledat obsazení divoké karty v cizině. V sousedním Bavorsku. Česko díky nápadu pražských organizátorů zažije okamžik, který se zapíše do historie MS na ploché dráze.

„V Praze začíná nová éra a věříme, že tento krok povede k posílení postavení žen v plochodrážním sportu," říká Ondrašík, ač ví, že pro dívku to při drsných soubojích vůbec není jednoduché. Spíše mnohem složitější než třeba v jiných motoristických disciplínách.

Závodnice mezi muži v minulosti většinou zůstávaly daleko od úspěchů, ojedinělé pokusy končily velmi záhy. Liebmannová ovšem prošla německou kvalifikací, udatně pak bojovala v lotyšském Daugavpilsu o finále, jen pár bodíků jí chybělo k postupu do celé juniorské třídílné série. Nakonec se sveze alespoň v Praze 27. května.

Kdysi tu startovala v kategorii dvěstěpadesátek, teď už ovšem sedlá nabitou pětistovku. „Trať je v pohodě. Mým cílem jsou body," citují smělou závodnici německá média.

Velký pražský plochodrážní víkend
Pátek 27 května 18:45 SGP 2, MS juniorů - za ČR se kvalifikovalo trio Kvěch, Klíma, Chlupáč,
Sobota 28. května 18:45 Speedway Grand Prix - za ČR jede na divokou kartu Kvěch, náhradníky budou Klíma a Chlupáč
Vstupenky jsou v předprodeji na Ticketportalu

Podle prezidenta Autoklubu České republiky (AČR) Jana Šťovíčka rozhodnutí české strany ocenil i prezident Mezinárodní motocyklové federace (FIM) Jorge Viegas. "Je to historický okamžik. Snažíme se podporovat zapojení žen do motorsportu. Málokdy se ale stane, že se to podaří až na úrovni mistrovství světa," poznamenal na jedné z předzávodních tiskových konferencí Šťovíček.

Němka nastoupí vedle favorizovaných Poláků, Dánů, Švédů či třeba v hvězdu rostoucího Lotyše Gustse a také domácího tria. Z něho se Kvěch představí i o den později jako divoká karta v samotném závodě GP, který bude vrcholem víkendu. Vstupenky jsou v předprodeji na Ticketportalu.

Má podle vás závodnice, která disponuje i velkým rodinným plochodrážním zázemím, nějaké šance v této tvrdé motoristické disciplíně?
Může uspět, ale byl by to sportovní zázrak
15,6 %
Muže bude na dráze prohánět, ale na úplně top umístění to nebude
45,3 %
Velké úspěchy z toho nebudou, ale je zajímavým oživením závodů
19,8 %
Nemá šanci, takhle tvrdý sport dívka nemůže zvládnout
6,4 %
Ženy by měly v této disciplíně závodit zvlášť
12,9 %
Celkem hlasovalo 358 čtenářů.

Reklama