Hlavní obsah

Márquez po operaci ruky vynechá Velkou cenu Argentiny

Osminásobný mistr světa Marc Márquez vynechá kvůli operaci ruky druhý díl šampionátu silničních motocyklů, jenž se pojede v Argentině tento víkend. Třicetiletý španělský jezdec si zlomil záprstní kůstku při pádu v nedělní Velké ceně Portugalska.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Osminásobný mistr světa Marc Márquez

Článek

Márquez startoval do zahajovací Grand Prix sezony v Portimau z pole position. O první místo ale záhy přišel a při snaze o posun vpřed se střetl s domácím Miguelem Oliveirou. Pro oba tak závod záhy skončil. Márquez utrpěl zlomeninu palce pravé ruky a jeho tým Honda dnes oznámil, že po operaci přijde tento týden o Velkou cenu Argentiny.

Do Jižní Ameriky neodcestuje ani Oliveira. Portugalec vyvázl z nehody podle prvních informací jen s pohmožděninami, podrobné vyšetření v jeho vlasti ale odhalilo poranění šlach v pravém kyčelním kloubu. "Brání mi to nejen v chůzi, ale i v jízdě na motocyklu a náklonech v zatáčkách," vysvětlil na instagramu jezdec tým CryptoDATA RNF a pilot aprilie, proč mu zdravotní stav neumožní start v nejbližším závodě. Dodal, že zranění nelze řešit operací.

Šestinásobný šampion MotoGP Márquez uznal svou vinu na kolizi a Oliveirovi se omluvil. Trestu od vedení seriálu Márquez neunikl, při příštím startu bude muset dvakrát projet takzvané dlouhé kolo. Dva týdny po Argentině se pojede třetí Grand Prix sezony v Austinu.

Úvodní závodní víkend MotoGP poznamenaly i další nehody se zdravotními následky. Hned v pátečním tréninku měl těžký pád jeho krajan Pol Espargaró, jenž utrpěl pohmoždění plic a zlomeniny čelisti a hrudního obratle a čeká ho zhruba dvouměsíční pauza. V sobotním sprintu si zase zlomil Ital Enea Bastianini při pádu lopatku a ani on neodcestuje do Argentiny.

Reklama

Související témata: