Hlavní obsah

Motokros v Lokti, to bude hon na Evertse

PRAHA/LOKET

Světová motokrosová elita bude mít o víkendu v Lokti další možnost získat skalp krále tohoto odvětví Stefana Evertse. Nadvláda belgického suveréna trvá už devět Grand Prix, z dosavadních dvaceti jízd nevyhrál jen dvě; jeho vítězná série čítá už sedmnáct jízd.

Foto: Yamaha Racing

Stefan Everts

Článek

Nejúspěšnější jezdec historie si přijel do České republiky pro 98. vítězství v GP. Sám ale očekává, že to bude mít těžké, Loketské serpentiny mu prý nesedí.

"V Lokti je trať hodně zatočená, spousta jezdců to tam umí. Bude velmi těžké tam vyhrát, to potom doma v Namuru a v Irsku mi okruhy sedí mnohem víc," uvedl třiatřicetiletý Everts na serveru motocrossmx1.com před nedělním závodem. O nevýhodné trati ale hovořil i před minulým závodem v Jihoafrické republice, a pak si v Sun City připsal osmý double za sebou.

V Lokti ale skutečně nebývá takovým suverénem, třebaže dvojnásobné vítězství tu slavil už v roce 1997 a pak i v roce 2003, kdy tehdejší systém umožňoval jezdcům startovat ve dvou různých třídách. V předchozích čtyřech letech tu vyhrál jen tři ze sedmi startů a v současné podobě MS ještě GP České republiky ve třídě MX1 nevyhrál.

Už dvakrát v Lokti slavil zisk mistra světa. Letos jím ještě v neděli být nemůže, protože do konce seriálu budou zbývat další čtyři závody, hned za dva týdny v Belgii ale může završit svoji kariéru desátým titulem. Že by se neloučil s mistrovstvím světa ziskem titulu, to už je při jeho náskoku 136 bodů pouze teoretická možnost.

Soupeři raději suveréna pouštějí

Jeho největším letošním soupeřem je krajan a loňský vítěz české GP Kevin Strijbos, jeden ze tří jezdců, kteří v úvodu sezóny dokázali Evertse porazit. Při zatím nejhorším umístění na třetí pozici v první jízdě ve Španělsku předjel Evertse i Estonec Tanel Leok, aktuálně čtvrtý muž pořadí MS. V první jízdě roku ve Flandrech ještě pokořil vládce Francouz Sébastian Tortelli, který ale od dubna nezávodí po těžkém zranění kyčle.

Po Evertsově skalpu naopak v Lokti prahne třetí muž MS, další Belgičan Steve Ramon a v neposlední řadě novozélandský vicemistr světa Joshua Coppins. Ten kvůli vykloubenému ramenu startoval zatím jen v posledních třech Velkých cenách a v JAR dojel za Evertsem dvakrát druhý.

Občas se objeví názory, že jezdci Evertsovi uhýbají, o jeho belgických soupeřích Ramonovi a Strijbosovi se třeba po anglické Grand Prix v polovině června říkalo, že se nechali předjet bez boje.

Vítěz to ale viděl jinak. "Myslím, že Steve (Ramon) tam udělal velkou chybu, vybral si pomalejší stopu. Nepustil mě úmyslně. Kevin (Strijbos) mě nechal, mávl mi a já mu zamával zpátky a poděkoval. Ale to je tak, máte dvě možnosti: můžete se mnou bojovat a srazit mě, pak půjdem k zemi oba. Nebo mě necháte jet a skončíte druhý," vysvětlil sebevědomě Everts na serveru mxlarge.

Reklama