Hlavní obsah

Pestrý trénink. Ježek před 24hodinovkou v Le Mans dře na horském kole

Brno

Český motocyklový závodník Ondřej Ježek se chystá podruhé zdolat legendární čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans. Vytrvalostní MS motocyklů se na francouzském okruhu Circuit Bugatti uskuteční už o víkendu 12. a 13. června. Ježek opět posílí Team Bolliger Switzerland. Na Ondřeje čeká jeden z fyzicky nejnáročnějších startů jeho kariéry. Pro trénink kondice před oblíbeným vytrvalostním závodem zvolil poněkud netradiční formu, účast v Českém poháru horských kol.

Foto: Jaroslav Svoboda JSfoto

Český motocyklový závodník Ondřej Ježek dře i na horském kole.

Článek

Trať Českého poháru cross country horských kol v Brně hostila zajímavého bikera. Ondřej Ježek v dresu Superior Velsbike Teamu si užíval prudké sjezdy strmými kamenitými úvozy jen pár dní před svým startem v legendárním motocyklovém závodě 24 hodin Le Mans.

„Pro mě je horské kolo ideální domácí příprava na motorku. Potrénoval jsem fyzičku i techniku, načerpal zážitky. Z tratě jsem měl docela respekt, protože její náročnost je rok od roku vyšší. Hodně jsem na místě trénoval už celý týden před závodem," říká Ježek, který v Brně neměl ambice výrazněji zasáhnout do výsledků cyklistického klání. „Chtěl jsem odvést své maximum, a to se povedlo. Svůj nejlepší čas na kolo v Bike Aréně Anthropos jsem si v závodě vylepšil a porazil i několik profíků," dodává závodník spokojeně.

Už se nemůže dočkat, až se po pauze způsobené koronavirem znova posadí za řídítka závodní motorky. I fanoušci motorismu už napjatě čekají na 12. června, kdy v Le Mans ve 12 hodin konečně odstartuje populární 24hodinový závod vytrvalostního mistrovství světa motocyklů FIM EWC 2021. A je skvělé, že česká jména budou mít ve startovní listině silné zastoupení. Fandové se tak mohou těšit nejen na výkony Ondřeje Ježka, ale také Karla Haniky a Michala Filly.

Fyzicky je čeká masakr

Ačkoliv Ježek je v rámci letošní sezony šampionátu kmenovým jezdcem týmu ERC Endurance Ducati, během 24 Heures Motos Le Mans nahradí zraněného kolegu a bude protentokrát hájit barvy konkurenční stáje Team Bolliger Switzerland. Přesedlá tak z motocyklu Ducati na značku Kawasaki. Nebude to ale poprvé. S týmem Bolliger Switzerland už Ježek absolvoval závěrečný závod sezony 2020 v Estorilu. Český jezdec už ví, do čeho jde, a očekává, že si sáhne na dno svých sil.

„Moc se těším. Na vytrvalostních závodech mě baví, že roli hraje i taktika a jejich průběh může ovlivňovat spousta okolností. Nikdy není předem jasné, jaké bude pořadí v cíli. Bojujeme až do úplného konce," říká Ježek.

Foto: Mateusz Jagielski motorsport photographer

Ondřej Ježek se chystá podruhé zdolat legendární čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans.

„Samozřejmě, čtyřiadvacetihodinovky patří mezi nejnáročnější závody. Fyzicky je to masakr, ve třech se střídáme po zhruba 50minutových stintech, nejpernější bývají jízdy druhý den nad ránem a samotný závěr. Naštěstí se mi daří během noci alespoň na pár hodin usnout a nabrat síly," doplňuje.

Napínavé souboje slavného vytrvalostního motocyklového klání jsou pověstné skvělou atmosférou, kterou dokáží fanoušci na okruhu vytvořit. Bohužel, už druhým rokem kvůli koronavirovým opatřením nebudou mít diváci přímo na okruh Circuit Bugatti přístup. Většinu závodu však mohou fandové sledovat živě na Eurosportu 2.

Reklama