Hlavní obsah

Salač do Velké ceny Německa Moto2 odstartuje z šestnáctého místa

Sachsenring

Český motocyklista Filip Salač odstartuje do nedělní Velké ceny Německa z šesté řady. V sobotní kvalifikaci na okruhu Sachsenring obsadil 16. místo, poté co nedokázal navázat na předchozí triumf v závěrečném tréninku. Časem 1:24,344 zaznamenal téměř o sekundu pomalejší výkon.

Foto: ČR Autoklub, ČTK

Motocyklista Filip Salač - archivní foto.

Článek

"Ráno ve třetím volném tréninku šlo vše podle plánu, podařilo se mi zajet hodně slušný čas a věděli jsme, že mě posune do druhé kvalifikace," uvedl Salač v tiskové zprávě. "Do kvalifikace bylo mnohem větší horko a měli jsme jen jednu sadu pneumatik. V rychlém kole mě jeden z jezdců zpomalil a pak jsem ještě dostal menší high sider v poslední zatáčce. Ztratil jsem okolo tří desetin sekundy. Škoda, ale na závod se těším," prohlásil.

Nejrychlejší byl Sam Lowes, na kterého Salač ztratil devět desetin sekundy. Vedle britského jezdce se do první řady postaví Španělé Albert Arenas a Augusto Fernández. Lídr šampionátu Celestino Vietti z Itálie byl až osmý.

V královské třídě MotoGP si třetí pole position v sezoně vyjel Francesco Bagnaia. Italský závodník nejprve v posledním sobotním tréninku překonal traťový rekord a poté jako jediný v kvalifikaci překonal hranici minuty a 20 sekund.

Za loňským vicemistrem skončil se ztrátou 76 tisícin obhájce titulu a vedoucí jezdec průběžného pořadí Fabio Quartararo z Francie. Třetí byl jeho krajan Johann Zarco.

Nedělní program v Německu odstartuje v 11 hodin závod Moto3, poté přijde na řadu Moto2. Velké cena MotoGP začne ve 14 hodin a po dlouhé době bude mít nového vítěze. Od roku 2013 totiž na okruhu v Sachsenringu vládl španělský jezdec Marc Márquez, šestinásobný mistr světa MotoGP je ale tentokrát mimo po další operaci pravé ruky.

Do závodu nezasáhne ani jeho krajan Álex Rins. Sedmý muž průběžného pořadí v Německu startoval dva týdny po zlomenině levého zápěstí a po třetím tréninku další účast kvůli bolestem vzdal. Letos vybojoval dvě pódiová umístění, poslední tři závody ale nedokončil.

Kvalifikace na GP Německa, závod MS silničních motocyklů na Sachsenringu:
MotoGP:
1. Bagnaia (It./Ducati) 1:19,931
2. Quartararo (Fr./Yamaha) -0,076
3. Zarco (Fr./Ducati) -0,099
Moto2:
1. Lowes (Brit./Kalex) 1:23,493
2. Arenas -0,272
3. A. Fernández (oba Šp./Kalex) -0,332
...
16. Salač (ČR/Kalex) -0,851
Moto3:
1. Guevara (Šp./GasGas) 1:25,869
2. Foggia (It./Honda) -0,295
3. Holgado (Šp./KTM) -0,320

Reklama

Související témata: