Hlavní obsah

Salač dojel druhý ve Velké ceně Francie a poprvé se v MS dostal na stupně vítězů

Le Mans

Motocyklový jezdec Filip Salač skončil v třídě Moto3 druhý ve Velké ceně Francie a poprvé v kariéře se v mistrovství světa dostal na stupně vítězů. Devatenáctiletý český závodník v Le Mans na mokré trati nestačil jen na Španěla Sergia Garcíu, s nímž jel většinu svého životního závodu ve dvojici. Závod královské MotoGP vyhrál Australan Jack Miller.

Foto: David Vincent, ČTK/AP

Španěl Sergio Garcia a Čech Filip Salač of the Czech Republic (left) během závodu ve Francii.

Článek

Mladoboleslavský rodák Salač se stal devátým Čechem na pódiu v historii mistrovství světa a prvním od Jakuba Kornfeila, jenž dojel třetí předloni v červnu ve Velké ceně Nizozemska. Dosavadním Salačovým maximem bylo páté místo z Valencie 2019.

"Je to splněný sen. Den, na který jsem dlouho čekal a strašně se kvůli němu nadřel. Byl to velmi dlouhý a těžký závod," řekl v první reakci po závodě Salač.

Člen týmu Rivacold Snipers zadělal na svůj životní úspěch už v prvním kole. Po startu ze sedmého místa se na mokré trati po ranním dešti dostal do čela, z něhož ho krátce nato sesadil García, ale níž už Salač neklesl. Na osychajícím asfaltu jel na rozdíl od soupeřů, které postihly pády, bez chyb a postupně si společně se Španělem vypracovali až sedmisekundový náskok.

Po Garcíově chybě v druhé polovině závodu se Salač dokonce znovu krátce dostal do čela, ale jeho soupeř si vzal brzy vedení zpět a už ho nepustil. Český závodník už v závěrečných kolech na Garcílu netlačil a cílem projel triumfálně na zadním kole své hondy s odstupem 2,349 sekundy. Třetí Riccardo Rossi z Itálie na něj ztratil více než tři sekundy.

"Je to nejlepší den v mém životě, na který nikdy nezapomenu," uvedl v tiskové zprávě Salač. "Měl jsem super tempo a rytmus jsem chytil hned od začátku. Bylo to nekonečné, už jsem čekal, že budou třeba čtyři kola do konce, ale pořád bylo třeba šestnáct. Tlak byl obrovský, snažil jsem se to ustát a nedělat chyby. To se povedlo, neudělal jsem ani jednu nějakou velkou chybu, kde bych měl namále s pádem," pochvaloval si český závodník.

V pátém závodu sezony se poprvé nedostal na stupně vítězů španělský nováček Pedro Acosta, jenž navzdory osmému místu vede MS s komfortním náskokem 54 bodů před Garcíou.

Australan Miller kraloval

V MotoGP čekal Australan Miller do předchozí Velké ceny Španělka téměř pět let na druhé vítězství v kariéře a nyní si připsal další výhru po dvou týdnech. Člen továrního týmu Ducati triumfoval v závodě, v němž se brzy po startu spustil déšť a jezdci museli měnit motorky, navzdory dvěma nuceným průjezdům trestným kolem.

Na stupně vítězů Millera doprovodili dva domácí závodníci Johann Zarco a Fabio Quartararo, jenž se po Jerezu podrobil operaci pravého předloktí. Díky třetímu místu se navíc o bod dostal do čela MS před Itala Francesca Bagnaiu, který byl dnes čtvrtý.

Šampionát pokračuje za dva týdny Velkou cenu Itálie v Mugellu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Velká cena Francie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Le Mans:
Moto3:
1. García (Šp./GASGAS) 42:21,172
2. Salač (ČR/Honda) -2,349
3. Rossi (It./KTM) -5,589
4. McPhee (Brit./Honda) -7,158
5. Sasaki (Jap./KTM) -14,882
6. A. Fernández (Šp./Husqvarna) -27,279.
Průběžné pořadí MS (po 5 z 19 závodů):
1. Acosta (Šp./KTM) 103 b.
2. García 49
3. Migno (It./Honda) 47
4. Fenati (It./Husqvarna) 46
5. Antonelli (It./KTM) 44
6. Sasaki 44
...9. Salač 30.
Moto2:
1. R. Fernández (Šp./Kalex) 40:46,101
2. Gardner (Austr./Kalex) -1,490
3. Bezzecchi -4,599
4. Arbolino (oba It./Kalex) -7,503
5. Bendsneyder (Niz./Kalex) -11,887
6. Schrötter (Něm./Kalex) -27,829.
Průběžné pořadí MS (po 5 z 19 závodů):
1. Gardner 89
2. R. Fernández 88
3. Bezzecchi 72
4. Lowes (Brit./Kalex) 66
5. Di Giannantonio (It./Kalex) 60
6. Roberts (USA/Kalex) 31.
MotoGP:
1. Miller (Austr./Ducati) 47:25,473
2. Zarco (Fr./Ducati) -3,970
3. Quartararo (Fr./Yamaha) -14,468
4. Bagnaia (It./Ducati) -16,172
5. Petrucci (It./KTM) -21,430
6. Á. Márquez (Šp./Honda) -23,509.
Průběžné pořadí MS (po 5 z 19 závodů):
1. Quartararo 80
2. Bagnaia 79
3. Zarco 68
4. Miller 64
5. Viňales (Šp./Yamaha) 56
6. Mir (Šp./Suzuki) 49.
Vizitka motocyklového jezdce Filipa Salače (19), který skončil v třídě Moto3 druhý ve Velké ceně Francie:
Datum a místo narození: 12. prosince 2001, Mladá Boleslav
Výška a váha: 169 cm, 52 kg
Tým: Rivacold Snipers (Itálie)
Třída: Moto3
Počet sezon: 4
Největší úspěchy: druhé místo v třídě Moto3 v závodě MS
Bilance v MS silničních motocyklů: 38 závodů, jedno umístění na stupních vítězů
Ocenění: vítěz ankety Zlatá řídítka (2020)
Ostatní:
- Rodák z Mladé Boleslavi poprvé usedl na motocykl ve třech letech. V závodění ho i trenérsky podporoval jeho otec.
- Výrazně na sebe upozornil v letech 2016 - 2018 v Red Bull Rookies Cupu a na juniorských MS.
- Poprvé startoval na MS na divokou kartu v srpnu 2018 na Velké ceně České republiky. V září téhož roku podepsal smlouvu s týmem Redox Prüstel GP, kde tehdy působil Jakub Kornfeil . Na své premiérové Velké ceně v Kataru Salač skončil v březnu 2019 na 21. místě. V premiérové sezoně v MS nakonec skončil celkově třiadvacátý. Nejlepší výsledek si připsal na závěr šampionátu ve Valencii, kde skončil pátý, což byl do dneška jeho nejlepší výsledek.
- Před loňským ročníkem přešel do týmu Snipers a z motocyklu KTM přesedlal na hondu. V premiérovém závodě v novém týmu v Kataru skončil na osmém místě. Loňskou sezonu ukončil po zranění hrudníku celkově na 21. místě.
- Loni se rozhodl využít koronavirovou pauzu v mistrovství světa k lékařskému zákroku. Ve fakultní nemocnici v Motole mu vyndali z nohy šrouby, které mu připomínaly zlomeninu stehenní kosti z roku 2017.
- Dnes se Salač stal devátým Čechem na pódiu v historii mistrovství světa a prvním od Jakuba Kornfeila, jenž dojel třetí předloni v červnu ve Velké ceně Nizozemska. Jeho letošním dosavadním maximem bylo 12. místo na Velké ceně Španělska.
- Loni se stal vítězem ankety Zlatá řídítka o nejlepšího motocyklového jezdce. V kombinovaném hlasování novinářů a fanoušků porazil Jakuba Kornfeila, jenž byl v loňské sezoně MS ve třídě Moto3 úspěšnější. "Moc si vážím toho, že jsem mohl tuto anketu vyhrát. Už hodně let ji sleduji a přál jsem si, abych ji jednou vyhrál. Děkuji všem za hlasy i za podporu, které se mi dostává," uvedl Salač.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články