Hlavní obsah

Salač se při jubileu zaskvěl druhým místem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tisící Grand Prix v historii MS silničních motocyklů přinesla v Le Mans skvělý výsledek Filipa Salače, jenž dojel druhý v závodě Moto2 a potřetí v kariéře se tak dostal na pódium. V cíli byl 21letý jezdec stáje Gresini jen šest desetin za vítězným Italem Arbolinem.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Motocyklový jezdec Filip Salač (vlevo) a vítěz v závodě Moto2 ve Velké ceně Francie Tony Arbolin.

Článek

Před téměř sto tisíci diváky se český jezdec zaskvěl parádním výkonem a už při projetí cílovou rovinkou a potom i na stupních vítězů měl velikou radost. „Ohromně jsem si celý závod užil. Lepší jsem v životě asi nezajel. Nic mě neomezovalo, odvedl jsem maximum pro výsledek a odměna je sladká," řekl Salač. jenž se v celkovém pořadí MS dostal na čtvrté místo a od třetího Lópeze ho dělí jediný bod.

Ze čtvrtého místa na roštu přitom neodstartoval úplně dobře a propadl se pořadím. Ve druhém kole v souboji o vedení ale havaroval z pole position startující Brit Lowes a vzápětí se na zem po vzájemné kolizi poroučeli hned tři Španélé. Nehoda Arenase, přes nějž havarovali i Canet a Gonzales, vedla k vyvěšení červené vlajky ve chvíli, kdy vedl jejich krajan López a český jezdec figuroval na šestém místě.

Po restartu se jelo jen na čtrnáct kol a Salač si tentokrát pohlídal čtvrté místo. Před ním jeli vedoucí Ital Arbolino a španělský tandem Acosta, López. Český závodník se brzy dostal do hry o stupně vítězů. Nejdříve předstihl Lópeze, vzápětí se posunul na druhou příčku, když před ním po jezdecké chybě upadl Acosta.

Na Arbolina v té chvíli Salač ztrácel necelou vteřinu, navíc své manko každým kolem snižoval. Zbývaly tři do konce, když ho od italského lídra dělily už jen tři desetiny. Musel si ale hlídat i Lópeze za sebou, nicméně s pódiem to vypadalo už velmi naděje. Čtvrtý Vietti už zaostával výrazněji, o dvě vteřiny. Salač zvládl takticky i náročný závěr a šachovnicovou vlajku viděl jako druhý.

„Napoprvé jsem neměl zrovna dobrý start, ale červené vlajky mi daly druhou šanci. Dokázal jsem se držet blízko čela závodu. Trochu jsem se v závěru bál o přední pneumatiku, ale dokázal jsem situaci kontrolovat," prohlásil Salač, který poprvé vybojoval stupně vítězů na suché trati.

Foto: Jeremias Gonzalez, ČTK/AP

Filip Salač obsadil druhé místo v závodě Moto2 ve Velké ceně Francie

Před dvěma lety v Le Mans ještě s Moto3 jel na mokru, loni v říjnu v Thajsku o jeho stříbru rovněž za Arbolinem rozhodlo pořadí v momentě předčasného ukončení závodu kvůli dešti a tehdy za to získal jen poloviční body. „Tohle druhé místo pro mě strašně moc znamená," připustil.

V MotoGP vládl Bezzecchi

V královské kategorii MotoGP vypadl brzy po pádu ze hry lídr šampionátu Ital Francesco Bagnaia. Už jen bod za ním je v Le Mans vítězný krajan Marco Bezzecchi. Stupně vítězů nakonec ovládli výhradně jezdci značky Ducati, dvě kola před cílem havaroval ze třetího místa pilot tovární hondy Marc Márquez, jenž prožil tak hořký návrat po vyléčení zdravotních neduhů k závodění. Cílem projelo jen třináct závodníků.

Velká cena Francie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Le Mans:
Moto2:
1. Arbolino (It./Kalex) 22:34,233
2. SALAČ (ČR/Kalex) -0,620
3. López (Šp./Boscoscuro) -1,537
4. Vietti (It./Kalex) -2,193
5. Dixon (Brit./Kalex) -3,041
6. Čantra (Thaj./Kalex) -4,175
Průběžné pořadí (po 5 z 20 závodů):
1. Arbolino 99
2. Acosta (Šp./Kalex) 74
3. López 61
4. SALAČ 60
5. Canet (Šp./Kalex) 52
6. Dixon 47
Moto3:
1. Holgado (Šp./KTM) 34:07,176
2. Sasaki (Jap./Husqvarna) -0,150
3. Masiá (Šp./Honda) -0,946
4. Ortolá (Šp./KTM) -1,113
5. Jamanaka (Jap./GasGas) -2,409
6. Öncü (Tur./KTM) -2,521
Průběžné pořadí (po 5 z 20 závodů):
1. Holgado 84
2. Ortolá 63
3. Masiá 63
4. Moreira (Braz./KTM) 55
5. Artigas (Čp./CFMoto) 50
6. Sasaki 43
MotoGP:
1. Bezzecchi (It./Ducati) 41:37,970
2. Martín (Šp./Ducati) -4,256
3. Zarco (Fr./Ducati) -4,795
4. Fernández (Šp./KTM) -6,281
5. A. Espargaró (Šp./Aprilia) -6,726
6. B. Binder (JAR/KTM) -13,638.
Průběžné pořadí (po 5 z 20 závodů):
1. Bagnaia (It./Ducati) 94
2. Bezzecchi 93
3. B. Binder 81
4. Martín 80
5. Zarco 66
6. Marini 54

Reklama

Související témata: