Hlavní obsah

Smolný start jezdce Königa v supersportech. V Aragonu ho zradila motorka

Aragon

Velké ambice, ale ve výsledku pořádně smolný úvod. Tak vypadal ve španělském Aragonu vstup českého závodníka Olivera Königa do šampionátu Supersport 300, který se jezdí v rámci MS superbiků. Talentovaný jezdec na Kawasaki Ninja 400 dojel na 38. příčce. Na vině byl jeho stroj, který zlobil už od kvalifikace. „Výsledek je pro nás zklamáním, od závodu jsme očekávali daleko více. Pokud ale nefunguje technika, nedá se nic dělat," shrnul Königovo vystoupení manažer Miloš Čihák. Jezdec týmu Movisio bude mít už v neděli na stejném místě šanci na reparát.

Foto: Václav Duška Jr.

Český motocyklový závodník Oliver König v akci ve španělském Aragonu.

Článek

Devatenáctiletý závodník frčí v posledních dnech v pořádně kvapíkovém tempu. Ve středu a ve čtvrtek zahájil v Praze maturity, poté sedl do letadla a vydal se na sever Španělska. Do dějiště závodu dorazil uprostřed noci, pouhých pět hodin před prvním tréninkem. „U tabule jsem se ještě nepotil. Zatím jsem dělal jen praktickou maturitu. Její výsledek neznám, měl bych se ho dozvědět v týdnu," popisoval König hektiku. „Období bylo stresující, ale nezdá se mi, že by ovlivnilo můj výkon," uvedl sportovně.

König dokončil kvalifikaci na solidním 19. místě. V závodě chvíli figuroval o dvě příčky výše, poté se však polem už jen propadal. „Moje strategie byla jasná, chtěl jsem se dostat dopředu," líčil. Start měl slušný, s dalším průběhem už spokojený nebyl. „Snažil jsem se předjíždět, ale měl jsem špatné výjezdy. Odjela mi přední skupinka a já už bojoval jen o střed pole," přiznal sebekriticky.

Co bylo horší, jeho Kawasaki neposlouchala. „Motorka mi už v kvalifikaci jednou chcípla, ale to byla moje chyba," neskrýval talentovaný jezdec. V samotném závodě se stroj zastavil hned dvakrát. „Naštěstí vždycky naskočil, takže jsem mohl pokračovat," upřesnil. Jenže v devátém kole motorka vypnula definitivně. „Nebyl jsem schopný pokračovat," doplnil zklamaně.

Foto: Lenka Hatašová

Vstup do mistrovství světa superbiků čeká talentovaného motocyklového závodníka Olivera Königa.

Perné chvilky na aragonském okruhu neprožíval sám. Po pádu Kawakamiho a Sofuogla byl závod právě v devátém kole ukončen, a započítaly se výsledky z kola předešlého. To pomohlo k vítězství domácímu jezdci Adriánu Huertasovi na Yamaze.

V době, kdy křepčil na stupních vítězů, měli už členové týmu Movisio jiné starosti. „Musíme zjistit, co se stalo. Rozebereme celou motorku. Odstraníme závadu, všechno bude zase fungovat," měl jasno Čihák. Po zklamání už nebylo ani památky. „Je třeba hledět na neděli, kdy chceme výsledek napravit," zdůraznil manažer.

Foto: Lenka Hatašová

Devatenáctiletý motocyklový závodník Oliver König o víkendu vstoupí do mistrovství světa superbiků.

Ve stejném duchu hovořil také Oliver König. „Od začátku musím být agresivnější a nenechat si odjet přední skupinku. Jsem přesvědčený, že s těmi nejlepšími mohu soupeřit," dodal odhodlaně český jezdec.

Reklama