Hlavní obsah

Zlatou přilbu získal poprvé v historii Fin. Češi v Pardubicích vyhořeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatou přilbu, prestižní trofej, si mohl dát na hlavu v Pardubicích vůbec poprvé Fin. Timo Lahti, vítěz 75. ročníku nejstaršího plochodrážního závodu na světě, je celkově padesátým mužem triumfujícím v historii.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva autor trofeje klenotník Pavel Lejhanec a vítěz Timo Lahti z Finska.

Článek

Největší favorit Australan Doyle měl ve finále kopec smůly, když nejprve upadl a při opakované jízdě doplatil na defekt pneumatiky. Dlouho pak vedl Polák Jakub Jamrog, ale nakonec se dopustil osudné chyby a během šestikolového závodu ho předstihl Lahti. Velké zklamání prožili domácí čeští plošináři, nikdo z nich nepostoupil ani do semifinále a Václav Milík se nabitému hledišti za nepovedený výkon veřejně omlouval.

Finále mělo hodně nečekané obsazení. Kromě trojnásobného držitele trofeje Doylea v něm byli jezdci, jimž už samotný postup mezi elitní šestku zajišťoval nejlepší výsledek kariéry z Pardubic. Nakonec zněla pro vítěze finská hymna. „Je to pro mě naprosto úžasná chvíle, těžko hledám nějaká jiná slova,“ usmál se Lahti.

Foto: David Taneček, ČTK

Fin Timo Lahti, vítěz Zlaté přilby.

Foto: David Taneček, ČTK

Semifinálová jízda Zlaté přilby.

„Cítil jsem se celý den na dráze dobře. Nečekal bych ale takový výsledek, i když jsem měl slušný start a dral se dopředu. Když jsem však viděl, že tam polský soupeř nechal kousek místa, využil jsem toho k útoku a poslední dvě kola už vedení nepustil. Minulý rok jsem tady jel finále, jenže přetržený řetěz mi vzal šanci. Letos jsem pocitově úplně někde jinde, opravdu velká euforie,“ vykládal 31letý finský plošinář pocházející z Kouvoly.

V pondělí od 18 hodin se v Praze na Markétě jede tradiční odveta za Zlatou přilbu - Tomíčkův memoriál.
Na startu mj. Tungate, Lindback, Levišyn, Kildemand, Lebeděvs, Milík, Kvěch, ale i dívčí zastoupení - Liebmannová. Dorazí hvězdný Zmarzlik, ale závodit asi nebude. Co má na programu? Překvapení pro fandy.

Nejlepší domácí plošináři Václav Milík i Jan Kvěch sice byli nasazeni přímo do čtvrtfinále, jenže tam jejich cesta skončila. „Moc jsem chtěl uspět, jenže byla to katastrofa. Zklamání pro mě osobně i pro těch šestnáct tisíc lidí, kteří přišli do hlediště, chtěl by se všem omluvit,“ mrzelo Milíka, když nezvládl přímý souboj o postup mezi elitní dvanáctku s Britem Ellisem, jenž nakonec ovládl malé finále.

Kvěch se za týden v Toruni znovu sveze jako náhradník při Grand Prix, jenže při Zlaté přilbě neskončil v žádné jízdě lépe než třetí. „Potřeboval bych lepší starty. Pořád jsme hledali, jak vylepšit motorku, jenže to moc nevycházelo a já taky udělal dost chyb,“ hledal vinu neúspěchu sám u sebe Kvěch.

Foto: David Taneček, ČTK

Mezinárodní plochodrážní závod Zlatá přilba.

Z ohlášených favoritů se do Pardubic nedostavil pouze předloňský vítěz Polák Dudek. Hodně smutný byl jeho krajan Wozniak, jenž si vyjel účast v Grand Prix pro příští rok, skončil již ve čtvrtfinále. Podobné zklamání zažil v den svých 36. narozenin Australan Chris Holder, jenž marně doufal, že by mohl po devíti letech.

Hned v úvodní části závodu skončili zbývající čeští reprezentanti včetně Daniela Klímy, vítěze sobotní juniorské Zlaté stuhy. „Nastavili jsme motorku stejně jako o den dřív, jenže materiálu bylo na dráze víc a už to správně nefungovalo. Vůbec mi nevycházely starty,“ zalitoval.

Z vylučovacích skupin neprošli ani další mladíci Petr Chlupáč, Matouš Kameník a Jan Jeníček, jenž se dostal do startovní listiny na poslední chvíli po omluvě Maďara Magosiho. Brzy skončil rovněž Eduard Krčmář. „Jak se mi už delší dobu nedaří, mám z toho hlavu úplně rozházenou a nejedu vůbec dobře,“ zlobil se sám na sebe zkušený slánský plochodrážník.

75. ročník Zlaté přilby na ploché dráze v Pardubicích
1. Lahti (Finsko)
2. Jamrog (Polsko)
3. Berge (Francie)
4. Lyager (Dánsko)
5. Covatti (Itálie)
6. Doyle (Austrálie)
7. Ellis (Velká Británie)
Další pořadí: Milík a Kvěch vyřazeni ve čtvrtfinále, Chlupáč, Klíma, Jeníček a Krčmář (všichni ČR) vyřazeni ve vylučovacích skupinách.

Reklama

Související témata: