Hlavní obsah

Může o titulu v F1 rozhodnout podraz? I velcí šampioni k němu svolili

Je to hříšná myšlenka, nesportovní a nefér. Jenže lidé jsou „nádoby hříšné“, a tak se teorie spiknutí vynořuje i před nedělním velkým finále F1. Dva adepti na titul, Max Verstappen a Lewis Hamilton, do něj vstupují se stejným počtem bodů, a tak se šampionem stane ten, kdo skončí v bodované desítce výš.

Foto: Andrej Isakovic, Reuters

Lewis Hamilton si otírá pot po skončení Velké ceny Saúdské Arábie. Premérový závod v Džiddě nabídl neobvyklé drama.

Článek

A nebo... A nebo to bude Verstappen, protože když ani jeden z dvojice v Abú Zabí nedojede (neboduje), rozhodne pro Nizozemce větší počet vítězství.

Nebude s tím Verstappen kalkulovat? „Myslím, že už to eskalovat nebude. Nikdo nechce, aby rozhodlo něco jiného než výsledky na trati," tvrdí smířlivě Toto Wolff, šéf stáje Mercedes a tedy Hamiltonova chlebodárce.

Jenže třeba Damon Hill, šampion z roku 1996 a především muž, který byl v boji o titul v minulosti podobně sestřelen, varuje: „Jestli hrozí podobná situace, měla by FIA (Mezinárodní automobilová federace) dát stájím i jezdcům najevo, co udělá. Seberou jim body? Musí vědět, jaký bude trest."

Sport.cz tak vybral nejkřiklavější okamžiky historie F1, které jsou mementem pro fascinující závěr v Abú Zabí.

Prost versus Senna

Jezdili ve stejné stáji, ale nemluvili spolu. A jejich nevraživost byla taková, že se i dvě ikony F1 odhodlaly ke špinavostem. Sezona 1989 dospěla k předposlednímu klání roku v Suzuce a Ayrton Senna nutně potřeboval vyhrát a porazit Alaina Prosta, aby si ještě udržel šanci na titul.

Dlouho se Brazilec v závodě držel těsně za ním, když se ho ale pokusil šest kol před cílem předjet, došlo ke střetu s Prostem, který zřejmě se srážkou kalkuloval. Francouz kvůli porouchanému motoru vystoupil z auta, Senna ale i s poškozeným vozem jel dál.

V boxech si ho nechal opravit a pak se bláznivou stíhací jízdou přece jen dočkal vítězství. Než... Než stáj Benetton, za kterou jezdil druhý v pořadí Nannini, podala protest a následně byl Senna ze závodu kvůli vynechání šikany diskvalifikován. Titul tak připadl Prostovi. Tvrdý trest tehdy vynesl Francouz Jean Marie Balestre, šéf automobilové federace a zároveň Prostův krajan, i proto Senna cítil bafuňářský podraz.

O rok později a na stejném místě se situace opakovala. Tentokrát byl ale ve výhodnější pozici Senna, a tak krátce po startu sestřelil v první zatáčce v plné rychlosti Prosta. Pro oba závod skončil, ale titul patřil Brazilci. „Minulý rok mi tu titul ukradli, a tak jsem si letos jen vzal nazpátek, co mi patří. Oko za oko, zub za zub," říkal. Uvažovalo se o jeho diskvalifikaci ze šampionátu, nicméně Balestre už nenašel odvahu ortel vynést. „Formule 1 mi je od teď ukradená," prohlásil Prost.

Schumacher versus Hill

Šampionem podvodník! Titulky novin si v listopadu 1994 nebraly servítky a dodnes má první ze stále rekordních sedmi titulů Michaela Schumachera tuze hořkou příchuť. Před posledním závodem sezony, kterou poznamenala smrt Ayrtona Senny, měl Němec jednobodový náskok na Damona Hilla. Vedl, jenže ve 36. kole vyjel mimo trať, opřel se o zeď a nejspíš musel v zrcátku vidět, že blížící se Hill ho co nevidět předjede. Schumacher se nechtěl vzdát, zkřížil mu trať a v následující zatáčce do něj dokonce najel.

Sám byl okamžitě mimo hru, Hill ještě s defektem dojel do boxů, kde ale zjistili, že je poškozené zavěšení kol a i pro něj závod končí. Schumacher byl mistr a hájil se: „Nefungovalo mi řízení."

Schumacher versus Villeneuve

Téměř déja vu. Zase poslední závod sezony, zase náskok o jediný bod a zase pronásledující sok se slavným formulovým jménem. A tak se v roce 1997 pokusil Michael Schumacher o podobný „trik", který mu už jednou vyšel. Jacques Villeneuve byl čím dál blíž, naopak Schumacherovo ferrari ztrácelo, a tak když se ho Kanaďan pokusil předjet, on strhl volant a chtěl ho vyřadit ze hry. Jenže Villeneuve proklouzl, dojel třetí, získal titul a Schumacher byl navíc potupně z celého šampionátu diskvalifikován.

„Michael není velkým šampionem a hrdinou, protože používá příliš mnoho špinavých triků. Senna byl taky takový, ale dělal je na úrovni, se ctí, nikoliv zákeřně. Když něco chtěl udělat, tak to dotyčnému řekl," prohlásil později Villeneuve.

Damon Hill pak tehdejší rozhodnutí FIA považuje za precedens i pro dnešek.

Je to dostatečné varování pro Maxe Verstappena? Nebo už dnešní doba je natolik jiná, že by podlost poškodila značku Red Bull, za kterou závodí, a tak podobné hříšné myšlenky nejsou na místě?

Kdo získá v Abú Zabí titul mistra světa formule 1?
Lewis Hamilton
49,4 %
Max Verstappen
50,6 %
Celkem hlasovalo 6713 čtenářů.

Reklama