Hlavní obsah

"Okradený" Hamilton je zpět. Silnější a toužící po pomstě. Uvidí Verstappen jen jeho výfuk?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítil se okradený a bezmocný, že mu byl už téměř jistý titul sebrán z rukou. Zvažoval budoucnost, kolovaly zvěsti, že dost možná po kontroverzním závěru loňské sezony skončí se svou kariérou. Že už po těžkém direktu nenajde sílu zase vstát. "Jestli jste si mysleli, že jste mě vloni viděli na vrcholu, pak se těšte, co uvidíte tento rok. Cítím se skvěle."

Foto: www.formula1.com

Získá Lewis Hamilton rekordní osmý titul?

Článek

Ano, Lewis Hamilton je stále tu.

Dál patří do ansámblu formule 1 a od neděle načne další pouť za osmým - rekordním - titulem mistra světa. Teď jich má sedm stejně jako legendární Michael Schumacher. Ovšem muž, který býval králem sociálních sítí, se po prosincovém infarktovém závodu v Abú Zabí ztratil z veřejného života.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lewis Hamilton před začátkem sezony F1 v BahrajnuVideo: sntv

Dva měsíce jeho účty mlčely, spekulace o jeho pokračování rostly. To vše navíc odstartoval jediný krátký rozhovor z cíle podivné Velké ceny Abú Zabí, v němž Jensonovi Buttonovi na otázku, zda se pokusí získat v příští sezoně titul zpět, odpověděl: "To teprve uvidíme."

"Ve sportu, který jsem celý život miloval, jsem se dostal do bodu, kdy jsem ztratil víru v jeho spravedlivost. Nikdy jsem neřekl, že skončím, ale prožíval jsem těžké časy a potřeboval jsem se od toho všeho trošku vzdálit. Nicméně na konci každé sezony se vždy vynoří otázka, zda chcete investovat čas a úsilí, které jsou třeba na to, abyste se stali mistrem světa. Hodně lidí netuší, co všechno je potřeba k tomu, abyste vyhráli," vysvětloval Hamilton.

Leckdo mínil, že jeho pokračování v F1 je vymíněno vyhazovem Michaela Masiho, ředitele závodů, k čemuž skutečně došlo. On to vyloučil, byť změny přivítal.

A tak po pěti letech zase stojí na startu jako ten, který bude lovit, nikoliv ostatními naháněn. A věřte, že podle okolí v něm touha po "pomstě" i úspěchu hoří silněji než kdy dřív.

"Letos nechce nic jiného než Verstappena zničit. Nebudeme si nic nalhávat, Lewis se po Abú Zabí cítil absolutně okradený, a tak se chce vrátit v dominantním autě a nechce Maxe na trati ani vidět. Chce mu ukázat výfuk, zmizet v dálce a získat osmý titul mistra světa," uvedl Anthony Davidson, bývalý pilot F1 a dnes testovací jezdec Mercedesu. A Toto Wolff, šéf stáje Mercedes, přidává: "V Abú Zabí jsme ztratili iluze. Lewis si proto potřeboval vyčistit hlavu, myslet na něco jiného a teď se vrátil silný, sebejistý a dobře naladěný."

Je však otázkou, jestli pozitivní vlna u něj přečká těžké týdny, které - dle Hamiltonových předpovědí - má mít on i celá stáj před sebou. F1 před sezonou prošla razantními technickými změnami a podle testů jsou momentálně stříbrné šípy za Ferrari a Red Bullem "až" třetím v pořadí. A 37letý Brit tvrdí, že rozhodně teď nemají na vítězství a že soupeři jsou mnohem silnější. "Máme potíže a pořád se o autu dost učíme. A to potrvá ještě minimálně čtyři závody."

Jenže obdobně před startem ročníku hudruje Hamilton posledních pět let. Vždycky hledá favority jinde a pak je rázem stejně Mercedes nejrychlejší, i proto si z jeho současných slov soupeři spíš utahují. "Když se někomu nedaří, tak řeknou: Ne, rozhodně nejsme favority. A o týden později, když všechny věci fungují, najednou oznámí: V průběhu týdne jsme to úplně otočili. To byla neuvěřitelná práce. Děkujeme všem v továrně," směje se Verstappen.

Hamilton ještě v jedné věci jde do neznáma. Jeho poslušným pobočníkem - až sluhou - už není Valtteri Bottas, nýbrž 24letý krajan George Russell. Tři roky se učil řemeslu ve Williamsu, teď přichází do hvězdného týmu a třeba Ralf Schumacher, někdejší pilot F1, tvrdí: "Hned od začátku může Hamiltona porážet." Naopak Bottas, snad aby si uhájil své předchozí roky, míní: "Ve stejném autě je těžké Lewise porážet."

A jak praví první přikázání "božího desatera" v motorsportu: Tvůj největší soupeř je týmový kolega. Zvládne Hamilton bojovat s ním i sebrat korunu Verstappenovi?

Premiere class F1Video: Sport.cz

Reklama

Související témata: