Hlavní obsah

Tomeček byl počtvrté nejrychlejší mezi kamiony na Africa Eco Race

Pilot kamionu Tatra Tomáš Tomeček obsadil páté místo v absolutním pořadí automobilů v závodě Africa Eco Race, který vedl po stopách původní dakarské rallye. Mezi kamiony byl při svém jedenáctém startu v kariéře počtvrté nejrychlejší, oproti předešlým letům se ale v jeho kategorii sešla slabší konkurence. Tomeček, jenž počtvrté startoval v posádce sám bez navigátora či mechanika, měl v rallye mezi kamiony pouze dva soupeře.

Foto: archiv Tomáše Tomečka

Pilot Tomáš Tomeček. Archivní foto

Článek

"Je úžasné, že jsem opět mohl dojet do Dakaru. Dovolím si říct, že jsem si to užil s velkým U. Dva roky jsem na to čekal, byl jsem v Arábii jako rychlá asistence a Afrika je jiná. Má duši, svobodu," řekl Tomeček, jenž závodí se starým "mechanickým" modelem Tatry 815. "Je tady spousta nadšených lidí, kteří bohužel nejsou tak bohatí jako my. Každému Evropanovi bych ale přál, aby to poznal a viděl, že se nemáme až tak špatně," podotkl Tomeček, jenž v Africe absolvoval i původní klasické Dakary.

Závod automobilů ovládla francouzská posádka Philippe Gosselin, Christophe Crespo s buggynou Optimus.

Do cíle dojel i druhý Čech Zdeněk Tůma, jenž byl jediným přihlášeným čtyřkolkářem. I kvůli dvanáctihodinové penalizaci za výměnu motoru skončil celkově jednadvacátý. Stejně jako Tomeček byl ale spokojený, že rallye absolvoval.

"S výsledkem jsem spokojený. Navíc jsem velmi rád, že jsem vůbec do cíle dojel. Byla to jedna z nejtěžších soutěží, kterých jsem se účastnil. Vzhledem k nájezdu závodních kilometrů to bylo hodně dlouhé. Kdyby se spočítaly všechny ty speciálky, tak možná delší než Dakar. A terény v Mauretánii mezi vysokou trávou byly fakt zrádné. Všude létala nějaká pichlavá semínka," řekl Tůma, jenž by podle svých slov bez penalizace skončil jen asi o šest míst výše.

Mezi motocyklisty byl nejrychlejší Slovák Štefan Svitko.

Reklama

Související témata: