Hlavní obsah

Potupený Hamilton dostal od Verstappena celé kolo. Na titul už nemám, řekl pak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to úkaz, jak "pár" technických změn a regulí může svět formule 1 rázem převrátit naruby a ze zářivé hvězdy učinit "průměrného“ pilota. Uteklo 133 dní od chvíle, kdy se Lewis Hamilton s Maxem Verstappenem rvali v nezapomenutelném závodě v Abú Zabí o titul mistra světa. V neděli se na trati v italské Imole utkali znovu - ovšem za scénáře, který by před pár měsíci nikdo ani v nejmenším nečekal. Nizozemec sedminásobnému šampionovi potupně nadělil celé kolo! "Už není žádných pochyb, že po dnešku jsem mimo boje o titul. To je jisté," hlesl Hamilton po 13. příčce, která mu nepřinesla jediný bod.

Foto: ESPN, Facebook

Lewis Hamilton a Max Verstappen.

Článek

Po čtyřech závodních víkendech se tak britská hvězda krčí až na sedmém místě pořadí, na vedoucího lídra Leclerka, který navíc klání v Itálii poněkud zpackal, ztrácí propastných 58 bodů.

A co víc - nakládá mu jeho nový týmový kolega George Russell, jenž ho ve třech ze čtyř závodů porazil a především jako jediný pilot v šampionátu dojel zatím pokaždé v první pětce. Ano, Mercedes po změně pravidel zjevně ztratil ze své předchozí dominance, ale 24letý Russell dokazuje, že i tak se dá přiblížit stupňům vítězů. Byť namítá: "V těch čtyřech Velkých cenách nám různé okolnosti hrály do karet a my měli štěstí."

Jenže jeho výsledky, kdy dokáže vymačkat z vozu maximum, vedle Hamiltonova trápení jsou do očí bijící. V Imole byl Hamilton víc než půlku závodu zaseklý za Pierrem Gaslym (AlphaTauri), kterého ani se systémem DRS nedokázal předjet. A v 41. kole musel dokonce strpět ponižující moment, když na něj stewardi mávali modrými vlajkami, aby uhnul rychlejšímu Verstappenovi, který mu nadělil kolo. "Celou sezonu jsou pomalí, takže nevidím nic, z čeho bych měl být nadšený. Občas se to stává," komentoval to Verstappen diplomaticky.

Když pak Hamilton projel cílem, v týmové vysílačce uslyšel hlas šéfa stáje Mercedes Toto Wolffa. "Lewisi, promiň, s čím jsi dnes musel jezdit. Vím, že je to neovladatelné. Byly to strašné závody a my si nezasloužili takový výsledek." Hamilton jen odvětil: "Netrap se."

Vyvstala tím zajímavá otázka, zda by se Wolff před rokem či dvěma podobně omlouval Valtteri Bottasovi, věrnému pobočníku Lewise Hamiltona, kdyby Fin dojel 13., zatímco Hamilton těsně za stupni vítězů. Odpověď je asi jasná, ale Nico Rosberg, jenž s Hamiltonem v týmu jezdil, přidal: "Wolff říká: Lewisi, není to tvá chyba. To je rozumný přístup, byť ne tak úplně pravdivý. Russell ve stejném autě skončil čtvrtý, tudíž je Lewis výrazně podepsaný pod tento výsledek. Je ale důležité a klíčové, aby Lewis během celé sezony nepřestával být motivovaný."

Pomůže to?

Reklama

Související témata: