Hlavní obsah

Český pilot Erik Cais vstupuje do mistrovství Evropy v rally

Nejlepší český rallye závodník Erik Cais se v Portugalsku chystá na letošní premiérový závod v rámci seriálu mistrovství Evropy. Během závodu Rally Serras de Fafe e Felgueiras jej čeká těžká šotolinová zkouška. Rally navíc výrazně ovlivní obrovské srážky, které momentálně zasáhly sever Portugalska. "Počasí je těžké, všude je strašně moc vody, takže závod bude ještě náročnější. Ten, kdo bude startovat první, bude mít obrovitánskou výhodu, protože každé auto bude vyhrabávat více bahna a tím zpomalovat další jezdce," vysvětluje Cais.

Foto: Jan Froněk

Český pilot Erik Cais vstupuje do mistrovství Evropy v rally.

Článek

O nasazení do rychlostních zkoušek rozhodne páteční kvalifikace, během které si Cais poprvé vyzkouší šotolinový povrch v závodním režimu s novým vozem Škoda Fabia RS Rally 2. "Naštěstí je auto skvělé, takže se s ním sžívám velmi rychle," hlásí Čech.

V novém autě zatím Cais závodil jenom během únorové rally v Monte Carlu, která patří do seriálu mistrovství světa. Tehdy proháněl i jezdce z elitní WRC, sám momentálně patří do druhé nejvyšší kategorie WRC2. "V Česku se na šotolině nezávodí, protože tady skoro žádná není, takže musíme také testovat v zahraničí. Člověk musí na šotolině obecně hodně improvizovat, protože povrch je v každé zemi jiný. Ale o tomhle je rally," připomíná stále teprve třiadvacetiletý závodník.

Letošní ročník může být pro Caise zlomový směrem ke splnění sportovního snu, kterým je přestup do elitní kategorie WRC. Zlínský rodák si důležitost okamžiku uvědomuje."Závody v rámci mistrovství Evropy jsou jiné v tom, že člověk musí jet maximálně na limitu, protože je rally pouze dvoudenní. Všichni jezdci si tratě rychlostních zkoušek lépe pamatují, což může v obrovské konkurenci rozhodovat," vysvětluje.

"Oproti tomu během mistrovství světa se člověk občas soustředí, aby auto dovezl v pořádku vzhledem k tomu, že se jezdí čtyři dny," dodává na toto téma závodník.

A s jakým výsledkem bude mladý český jezdec po závodě spokojený? "Když dokážu udržet vysoké tempo, které si stanovíme v úvodu rally. Rozhodovat budou nejspíš i těžké podmínky, ale věřím, že se s tím poperu co možná nejlépe. Každopádně vždy chci předvést nejlepší výkon," uzavírá jezdec českého týmu Orsák Rallysport.

Reklama

Související témata: