Hlavní obsah

Prokop znova druhý na Abú Zabí Desert Challenge

Automobilový jezdec Martin Prokop obsadil stejně jako před rokem druhé místo v závodě Abú Zabí Desert Challenge, který je součástí mistrovství světa v dálkových rallye. Nestačil pouze na dalšího zkušeného účastníka Rallye Dakar Jazída Rádžhího za Saúdské Arábie, který byl po pěti etapách o 12:31 minuty rychlejší než Prokop. Třetí místo v absolutním pořadí obsadil Američan Seth Quintero startující s buggynou Can-Am.

Foto: Flickr Martina Prokopa

Martin Prokop během 11. etapy Rallye Dakar 2023.

Článek

"Jsme zase druzí, což je pecka. Letos byla konkurence o něco silnější, ale soupeři si vylámali zuby. My jsme na druhou stranu s naším Shrekem předvedli dobrou výdrž a myslím si, že super tempo. Skvělý výsledek, jsme fakt spokojení," uvedl Prokop na sociálních sítích a poděkoval i navigátorovi Viktoru Chytkovi za spolehlivý výkon. "Ukázalo se, že když se nejde do maximálních výkonů, tak naše auto zvládá tempo výborně. Všichni jsme si to užili a o to tady šlo," řekl člen týmu Orlen Benzina.

Prokop se v současnosti věnuje hlavně dálkovým rallye s důrazem na start na Dakaru a příležitostně startuje i v klasických automobilových soutěžích. V polovině března se představí ve třetím díle MS v Mexiku, kde pojede s navigátorem Michalem Ernstem s vozem Ford Fiesta. Ve Spojených arabských emirátech závodil s Fordem Raptor.

Na Abú Zabí Desert Challenge se představila i osmnáctiletá Aliyyah Koloc z týmu Buggyra ZM Racing a v kategorii lehkých prototypů byla pátá. V redukovaném pořadí MS dálkových soutěží obsadila třetí místo. "Je to nejlepší výsledek pro Aliyyah a skvělý výsledek týmu. Fantastická práce všech. Jsem maximálně spokojený," řekl šéf týmu Martin Koloc.

Spokojená byla i jeho dcera, která se letos premiérově představila na Dakaru. "Třetí místo jsem opravdu nečekala. Jsem moc šťastná, že jsem se na konci tak náročné rallye podívala na stupně vítězů," uvedla Koloc, která závodí za Seychely.

Reklama

Související témata: