Hlavní obsah

Chci pro sebe beduína, sní borec z Bruntálu, jenž osobně dohlédne na rozdělení klobás

Praha

Pyšní se vítěznými etapami, ale sen o absolutním prvenství uniká. I proto Martin Kolomý, pilot Tatry Phoenix před startem jubilejního čtyřicátého ročníku maratónské soutěže Rallye Dakar sní o jediném: „Chtěl bych v cíli pozvednout sošku beduína pro vítěznou posádku celé soutěže."

Kolomý s Buggyrou po příletu do Limy

 
Článek

Před devátým startem na maratónské soutěži čtyřiačtyřicetiletý rodák z Bruntálu vyměnil kompletní posádku a osvědčené bratry Kiliány nahradil navigátor Rostislav Plný a mechanik Jiří Stross.

„Jirka se mnou jel Silk Way rallye, s Rosťou jsme se pak společně v autě sešli jen v rámci testování. Ale on už maratónské soutěže jel a na nějaké velké sžívání stejně není čas," krčil rameny Kolomý.

Pilot, jehož dosavadním maximem je páté místo v roce 2013, pojede popáté jako jednička týmu Buggyra. „Mám na kontě vyhrané etapy, což je krásný úspěch, ale klíčové je konečné umístění. I proto doufám, že se roky zkušeností zúročím a budu si moc v rukou polaskat sošku beduína za celkové vítězství," zasnil se Kolomý.

Je nadšený z těžkého úvodu, který organizátoři pro soutěžící připravili. „Mám náročné etapy rád, stejně jako jízdu v písku. A letos se hned od prvních dnů pojede v dunách. V minulosti se bojovalo o startovní čísla, ale nyní bude po úvodní etapě všechno nalajnované," předvídal Kolomý.

„Když náhodou člověk v písku auto neudrží na kolech nic se nestane, což je super. Vždy si totiž říkám, že pojedu hlavou a určité úseky prodám, jen abych neriskoval. Jenže mám pocit, že se jezdí taková střelba, že nelze vypustit ani kilometr," vykládal Kolomý.

Stejně jako v továrně Buggyry poctivě chystali závodní auto, nepodcenil ani zkušený pilot osobní přípravu. „Chodil jsem plavat, využíval trenažér a hodně jsem jezdil na kole. U nás, kde není rovina, jsem do konce listopadu absolvoval alespoň čtyřicet kilometrů denně. Za sezónu jsem udělal dva tisíce," vypravoval Kolomý.

A na cestu do Jižní Ameriky jako tradičně přibalil i patřičné množství klobás z rodinného řeznictví. „Těch není nikdy dost, i proto jsem na zásoby osobně dohlédl. Pro každého je dostatek, ale na rozdělení dohlédnu osobně," smál se Kolomý před startem jubilejního ročníku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.