Hlavní obsah

Čtyřkolkář Tůma na Dakaru uvízl a deset minut odhazoval balvany

Zkrácená šestá etapa letošního Dakaru měřila pouze 101 kilometrů, ale Zdeňku Tůmovi dala pořádně zabrat. „V pátek jsem se nejvíc zapotil. Trasa vedla v místech, kde jely o den dříve kamiony a auta. Trať od nich byla rozježděná a plná hlubokých stop," přiblížil českokrumlovský rodák závodící na čtyřkolce. „Při jednom ostrém výjezdu jsem navíc uvízl a deset minut jsem musel holýma rukama odhazovat velké balvany. Byla to taková přírodní posilovna," žertoval jezdec týmu BARTH Racing, který dojel na osmém místě a průběžně je už šestý.

Foto: BARTH Racing

Čtyřkolkář Zdeněk Tůma dál bojuje na Dakaru.

Článek

Rychlostní zkouška pátečního dějství měla původně měřit 402 kilometry. Automobily a kamiony však den předtím deštěm nasáklý povrch natolik rozjezdily, že se pro motorky a čtyřkolky stal prakticky neprůjezdný. „Občas to bylo fakt hodně rozbité. Jelo se sice hodně po pevném povrchu pokrytém kameny, ale ten byl na spoustě míst přerušovaný mokrým písčitým polem, kde byly vyjeté šílené koleje. Kdyby do toho člověk ve větší rychlosti najel, zakousla by se mu přední kola a mohlo ho to katapultovat," popsal Tůma.

Na jednom takovém místě měl před zraky Tůmy nehodu Argentinec Manuel Andújar, loňský král kategorie čtyřkolek a vítěz tří letošních etap. „Předjel mě a pak za chvíli udělal kotrmelec. Zastavil jsem u něj a pomohl mu postavit stroj zpátky na kola, ale měl tam poměrně nepříjemný defekt. Ani nevím, jestli dojel," prohlásil Tůma. Až později zjistil, že pro Andújara letošní pouť v Saúdské Arábii skončila.

Dakar opět ukázal, jak dokáže být krutý, i když jste úplná špička ve svém oboru. Český jezdec se ale zatím v první polovině soutěže dokázal větším problémům vyhnout. Trápí ho však praskající rám jeho Yamahy. „Už jsme ho museli dvakrát svařovat. Každý den to kontrolujeme, ale pokaždé se objeví nějaká prasklinka. Doufám, že i když to na trase třeba rupne, tak s tím dojedu. Náhradní nemám, ale dle regulí bych ho ani vyměnit nemohl, takže si prostě musím dávat větší pozor. Snad to na druhou půlku Dakaru vydrží," přeje si Tůma.

Reklama